HOOGTEPUNTEN VAN ISE 2023: TRENDS, TECHNOLOGIE & INNOVATIES
Terwijl de deuren sluiten van weer een fantastische ISE, blikken wij terug op de hoogtepunten.
Dit was het derde jaar voor ISE in zijn nieuwe thuis in Barcelona, en wat een jaar was het. Met 58.107 unieke bezoekers uit 155 landen, waaronder een bezoek van de koning van Spanje, was de opkomst 33% hoger ten opzichte van vorig jaar. De levendigheid van Barcelona met zijn gastvrijheid, prachtige architectuur en stralende zon (zelfs begin februari) is onmiskenbaar een fantastisch decor geworden voor ‘s werelds meest toonaangevende beurs voor AV en systeemintegratie.
Nu de deuren van weer een fantastische ISE gesloten zijn, staan we stil bij de opkomende trends, de nieuwste technologie en de meest inspirerende innovaties die we in de hallen hebben gezien.
Het loont om groen te gaan
Praten over green signage is niet iets nieuws in de AV-wereld, maar leveranciers en vervolgens merken de daad bij het woord zien voegen is dat wel. Wat opviel aan het evenement van dit jaar was de enorme hoeveelheid informatie, campagnes en productaanbiedingen over duurzaamheid en wat het betekent en wat er nodig is om groen te zijn in een sector die toch al niet zo groen is.
In 2022 sprak Jonathan Wharrad, VP Global Brand Experience, Advanced Solutions Group hier bij MOOD als onderdeel van het DSS ISE-panel over het onderwerp duurzaamheid in bewegwijzering en de steeds snellere ontwikkeling naar een niet-onderhandelbaar item. En zoals Jonathan al aangaf, komt het voor integrators zoals Mood Media allemaal neer op samenwerking met ervaren partners die het onderwerp serieus nemen en producten creëren die voldoen aan de steeds veranderende eisen van de consument.
Toen we dit jaar door de hallen liepen, was er een overweldigend gevoel dat green signage nu volledig geworteld is, zoals gezegd, niet-onderhandelbaar. De hele gevel van de stand van Samsung was bedekt met duurzaamheidsbeloften en bewijzen van hun milieubewuste inspanningen om de levenscyclus van producten aan te pakken en tot nul-netto emissies te komen. De aanpak van LG richtte zich op de voordelen voor de consument, met touchscreens ingebed in met spaanplaat beklede displays die energiebesparende dashboards tonen op basis van het energieverbruik waartoe alle LG-klanten toegang zullen hebben.
Ondertussen bewees de reeks high brightness schermen van DynaScan dat groter en helderder niet gelijk hoeft te staan aan minder energie-efficiëntie. Bij een vergelijking van watts per nit verbruiken de high brightness schermen van DynaScan zelfs 45% minder stroom dan het gemiddelde in de sector dankzij de gebruikte materialen, thermische controle, intelligente helderheidsaanpassing en eigen algoritmen.
Bij Philips was het hoogtepunt ongetwijfeld het nieuwe e-paper display Philips Tableaux. Als eerste grote fabrikant die een e-paperoplossing op de markt brengt die compatibel is met digital signage, biedt Philips een bijna stroomloze oplossing. Hoe? De Philips Tableaux verbruikt bijna geen elektriciteit bij het weergeven van dezelfde inhoud en kan zeer lang zonder voeding werken.
Als de content wordt gewijzigd, kan het scherm zeer kort op stroom worden aangesloten om daarna weer voor langere tijd door te lopen. Wanneer er vaak van content moet worden gewisseld, kan hij op de stroom aangesloten blijven en toch zeer weinig stroom verbruiken.
Volgens Philips zijn de Tableaux Displays zo ontworpen dat zij aanzienlijke energiebesparingen opleveren voor klanten met de juiste behoeften, zoals die in restaurants/QSR-omgevingen om menu’s weer te geven of die een middel nodig hebben om zelden veranderende dienstregelingen of openingstijden weer te geven, en tevens digital signage-oplossingen toegankelijk maken voor etablissementen zonder elektriciteit.
Beheer op afstand is het nieuwe content beheer
Naarmate de technologie zich ontwikkelt, neemt ook het verlangen toe om alles sneller, eenvoudiger en efficiënter te maken, en dat blijft niet langer beperkt tot contentbeheer. Het was duidelijk dat beheer en prestatiebewaking op afstand binnenkort een enorme verwachting van de consument zou worden, en leveranciers zoals Philips en Powersoft hebben al stappen ondernomen om aan die vraag te voldoen.
Voor Philips vond dit jaar op hun stand de officiële lancering plaats van PPDS Wave, het cloudgebaseerde beheerplatform van het merk. Om te laten zien dat Wave niet alleen een controle-instrument is, maar meerdere controleopties heeft, waaronder mogelijkheden voor energiebesparing, presenteerde Philips twee displays, elk aangesloten op een elektriciteitsmeter. Wave optimaliseerde het energieverbruik op het ene scherm, maar niet op het andere. Na een halve dag was het stroomverbruik van het Wave-scherm al iets minder dan de helft van dat van zijn tegenhanger.
Ook presenteerde Powersoft, wereldleider in lichtgewicht, energiezuinige pro-audio eindversterkers, de lancering van de Powersoft Cloud, Universo, zijn eigen beheersysteem dat monitoring, updates, online projectopslag en toegang tot alle Powersoft installaties op afstand mogelijk maakt, waardoor er een einde komt aan lange reizen naar installatielocaties om eenvoudige versterker-updates uit te voeren.
Wat betreft het verbeteren van de efficiëntie en het besparen van tijd (en kosten), heeft ons eigen CMS-platform Mood Harmony onlangs een upgrade ondergaan om een System-on-Chip (SOC) versie te ontwikkelen die ondersteuning biedt voor Philips Smart TV en Samsung Tizen smart screens en BrightSign OS, waardoor er geen externe mediaspeler meer nodig is. Dit betekent dat toegang tot en beheer van content op schermen nu eenvoudiger en kosteneffectiever is, terwijl de betrouwbaarheid verbetert en de implementatiekosten dalen.
Nieuwe manieren van werken
Een ander belangrijk aandachtspunt op ISE 2023 was natuurlijk de hybride werkbeleving. Het valt niet te ontkennen welke impact de pandemie heeft gehad op alle aspecten van het dagelijks leven, maar vooral op de manier waarop we werken. Het traditionele kantoorleven van 9 tot 5 behoort voor de meesten tot het verleden en de term “hybride werken” heeft zijn intrede gedaan in de volkstaal. Maar dat brengt zijn uitdagingen met zich mee: onbetrouwbare technologie, lukrake wi-fi verbindingen en slechte audiovisuele kwaliteit. Wat op de ISE duidelijk was, was dat leveranciers niet alleen vanuit technologisch oogpunt de boel willen redden, maar er ook voor willen zorgen dat de hybride werkbeleving een gemeenschap wordt, in plaats van een simpele werkplek, waarbij alle verschillende betrokkenen worden betrokken, waar ze zich ook bevinden.
Sharp/NEC wijdden het grootste deel van hun stand aan het nabootsen van huddle, board en conference rooms om hun nieuwste signage en systeemintegraties (met o.a. Cisco en Microsoft) te tonen, gemaakt om het hybride werken gemakkelijker te maken, ongeacht de grootte van de ruimte of de locatie van de deelnemers aan conference calls, efficiënter en zonder haperingen.
Beleving eerst
Enkele van de meer theatrale innovaties die werden getoond, bewezen dat er nog steeds plaats is voor ervaringsgerichte oplossingen in de industrie. De EB-PU2220B van Epson, ‘s werelds kleinste 20.000 lumen laserprojector, maakte indruk met zijn meeslepende bezoekersattractie gericht op locaties zoals galeries, musea en themaparken, terwijl Panasonic er recht tegenover zijn eigen aanbod voor digitale ontmoetingen met kunst presenteerde.
In hal 6 gaf de Spaanse startup Newtonlab Space een echte show met The Shop Window, een indrukwekkend holografisch apparaat dat kan worden gebruikt in bijvoorbeeld etalages of onderwijsinstellingen om de kijkervaring naar een heel nieuw niveau te tillen.
Maar in termen van verbetering van de klantbeleving op een meer granulair en dagelijks gebruiksniveau van digital signage, behoorde Nexmosphere tot de helderste sterren van de show. Hun eenvoudige maar innovatieve stand toonde een reeks interactieve oplossingen die perfect zijn voor omgevingen als retail, de vastgoedsector en zelfs de gezondheidszorg. Bewegingsgestuurde sensoren, voorraadtellingsmeldingen via nabijheidssensoren en Lift and Learn RFiD-technologie werden allemaal gepresenteerd, maar nieuw op de ISE van dit jaar waren de handgebarensensensoren. Op camera’s gebaseerde sensoren die via glas werken, reageren op handbewegingen zoals omhoog vegen, omlaag vegen en zelfs een duim omhoog waarbij CTA’s kunnen worden weergegeven zoals QR-codes of verlanglijstjes.
Van alle modewoorden die in de hallen van ISE 2023 rondgingen, was duurzaamheid zeker het meest terugkerende en wij denken dat dit ook voor de volgende shows het geval zal zijn. Terwijl duurzame praktijken toegepast op digital signage producten van vitaal belang waren om te laten zien, leken de financiële voordelen van green signage het belangrijkste punt om te bewijzen, aangezien toonaangevende leveranciers de uitdaging aangingen om consumenten te verzekeren dat het op de lange termijn echt loont om groen te gaan.
Spannende innovaties waren aanwezig, zo niet het middelpunt. Net als vorig jaar zaten de meest innovatieve ontwikkelingen van dit jaar in de details, die ogenschijnlijk kleine maar cruciale verbeteringen die technologie slimmer, duurzamer en meer datagestuurd maken. In zijn geheel gezien was de getoonde evolutie indrukwekkend.
NEEM CONTACT MET ONS OP
Neem vandaag nog contact met ons op en verbeter de klantbeleving in jouw bedrijf.
"*" indicates required fields