+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

MUZIEKLICENTIES
VOOR BEDRIJVEN

De meeste muziek is auteursrechtelijk beschermd en illegaal om af te spelen zonder de juiste toestemming.

Muzieklicenties voor bedrijven geven toestemming om auteursrechtelijk beschermde muziek te gebruiken in commerciële omgevingen, zoals retail, restaurants of andere openbare gelegenheden, terwijl dure boetes worden vermeden.

Heb je muziek nodig met een volledige licentie voor je bedrijf? Neem vandaag nog contact met ons op.

WAAROM ZIJN MUZIEKLICENTIES BELANGRIJK?

Muzieklicenties voor bedrijven zijn belangrijk omdat het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek zonder toestemming kan leiden tot juridische gevolgen en mogelijke boetes. Als het gaat om het afspelen van muziek in je bedrijf, kun je niet gewoon een aux-kabel aansluiten op je telefoon en het voor gezien houden. Door de juiste licenties te verkrijgen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze de muziek die ze afspelen legaal gebruiken en mogelijke juridische problemen vermijden.

Er zijn verschillende organisaties die muzieklicenties aanbieden voor bedrijven, waaronder organisaties voor uitvoeringsrechten (PRO’s) zoals SACEM (Frankrijk), GEMA (Duitsland), PRS for Music (VK) en SIAE (Italië). Deze organisaties werken samen met muziekmakers en uitgevers om royalty’s te innen en te verdelen wanneer hun muziek publiekelijk wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld in een zakelijke omgeving. Bedrijven kunnen licenties van deze organisaties krijgen om hun muziekcatalogus legaal te gebruiken.

De kosten van een muzieklicentie voor bedrijven kunnen variëren op basis van factoren zoals de grootte van het bedrijf, het soort muziek dat wordt gebruikt en de reikwijdte van de licentie. De kosten voor het verkrijgen van een licentie wegen echter vaak niet op tegen de voordelen van legaal muziekgebruik om de beleving te verbeteren en een uitnodigende omgeving voor klanten te creëren.

€750 – €300,000

Bereik van boetes per incident voor ongeoorloofde uitvoeringen van muziekwerken.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe hoog de boetes kunnen oplopen.

  • “Hotel Jardín Tropical” beboet met €200.000 door de Spaanse muziekrechtenorganisatie SGAE. (Bron: El País, “El Hotel Jardín Tropical deberá pagar 200.000 euro por la música de sus actos,” 16 maart 2015)
  • Nachtclub “La Suite” in Frankrijk heeft een boete van €10.000 gekregen van SACEM, de Franse organisatie voor muziekrechten. (Bron: France Bleu, “Lourde amende pour la discothèque La Suite à Toulouse pour diffusion de musique sans licence,” 10 februari 2021)
  • Griekse nachtclub “Bolivar Beach Bar” beboet met €30.000 door de Griekse muziekrechtenorganisatie AEPI. (Bron: Greek City Times, “Bolivar Beach Bar in Griekenland getroffen met €30.000 boete voor het draaien van muziek zonder toestemming,” 20 oktober 2020)
  • UK bar beboet met 10.000 pond door de Britse muziekrechtenorganisatie PRS for Music. (Bron: Lancashire Telegraph, “Eigenaar bar Darwen veroordeeld tot 10.000 pond voor spelen muziek zonder vergunning,” 22 mei 2019)

WAT ZIJN MUZIEKLICENTIES?

Muzieklicenties zijn het proces van het verkrijgen van toestemming van de eigenaar van een auteursrechtelijk beschermde muziekcompositie om die muziek op een bepaalde manier te gebruiken. Deze toestemming wordt meestal verleend via een licentieovereenkomst tussen de eigenaar van de muziek (meestal de componist, songwriter of uitgever) en de partij die de muziek wil gebruiken (zoals een film, tv-programma, reclamebureau of streamingdienst).

Er zijn veel verschillende soorten muzieklicenties, die elk verschillende rechten verlenen en verschillende beperkingen opleggen aan het gebruik van de muziek. Een synchronisatielicentie staat bijvoorbeeld toe dat de muziek wordt gebruikt in een visueel medium zoals een film of tv-programma, terwijl een mechanische licentie toestaat dat de muziek wordt gereproduceerd en gedistribueerd in een fysiek of digitaal formaat zoals een cd of MP3. Er zijn ook licentieovereenkomsten voor streaming muziekdiensten en live muziekoptredens.

Muzieklicenties kunnen een complex proces zijn, waarbij onderhandelingen nodig zijn tussen de eigenaar van de muziek en de licentiehouder om de reikwijdte van de licentie en de juiste vergoeding voor het gebruik van de muziek te bepalen. Het is echter een essentieel onderdeel van de muziekindustrie, waardoor artiesten en ontwerpers hun werk te gelde kunnen maken en bedrijven en organisaties legaal muziek kunnen gebruiken in hun producties.

DIRECT LICENSING MUZIEK

Directe licentiëring van muziek verwijst naar het proces van het verkrijgen van toestemming om auteursrechtelijk beschermde muziek rechtstreeks van de eigenaar van de muzikale compositie of opname te gebruiken, in plaats van via een externe licentieorganisatie zoals een uitvoeringsrechtenorganisatie (PRO). Deze aanpak biedt meer flexibiliteit bij het onderhandelen over de licentievoorwaarden en kan resulteren in lagere licentiekosten in vergelijking met het gebruik van een PRO.

Directe licenties kunnen een efficiëntere en kosteneffectievere methode zijn voor bedrijven, film- en televisieproductiebedrijven en andere entiteiten die muzieklicenties nodig hebben, vooral als ze specifieke behoeften of voorkeuren hebben voor de muziek die ze willen gebruiken. Met direct licensing kan de licentiehouder rechtstreeks onderhandelen met de eigenaar van de muziek en een overeenkomst uitwerken die voldoet aan zijn specifieke behoeften en budget.

Directe licenties kunnen echter ook complexer en tijdrovender zijn dan het gebruik van een PRO. De licentiehouder moet de eigenaar van de muziek die hij wil gebruiken identificeren, onderhandelen over de voorwaarden van de licentie en ervoor zorgen dat alle benodigde toestemmingen en betalingen worden gedaan. Dit kan een uitdaging zijn, vooral voor kleinere bedrijven of particulieren zonder beleving met muzieklicenties.

Hoe krijg ik een muzieklicentie

Gelukkig zijn er bedrijven zoals Mood Media die gespecialiseerd zijn in het leveren van achtergrondmuziek aan bedrijven en die daarbij alle juridische aspecten, zoals auteursrechten, en financiële aspecten, zoals licentiekosten, afhandelen die komen kijken bij muziek in licentie voor bedrijven. Werken met een professionele muziekprovider is een geweldige oplossing voor veel bedrijfseigenaren, vooral voor kleine bedrijven en franchisenemers.

Als je met een muziekleverancier werkt, heb je ook de mogelijkheid om muziek te kiezen die bij je merkidentiteit past. Experts in de muziekindustrie kunnen hand in hand met je bedrijf werken om ervoor te zorgen dat de muziek die je kiest om af te spelen op je bedrijfslocatie past bij het geluid van je merk, je publiek aanspreekt en positieve resultaten oplevert.

Als je ervoor kiest om met een leverancier van achtergrondmuziek te werken, is de muziek die je afspeelt niet alleen volledig gelicentieerd, maar ook reclamevrij en wordt deze gescreend op ongepaste content en songteksten. Dit betekent dat je zeker weet dat je muziek draait die geschikt is voor bedrijven.

Directe licentiëring van muziek biedt een alternatief voor het gebruik van een PRO, en kan een nuttige optie zijn voor diegenen die meer flexibiliteit en maatwerk wensen in hun muzieklicentieregelingen.

Klik hieronder voor meer informatie over hoe je het juiste geluid voor je bedrijf kunt creëren.

HEB IK EEN MUZIEKLICENTIE NODIG VOOR MIJN BEDRIJF?

Hoewel je kunt betalen voor een persoonlijk abonnement op een streamingdienst zoals Apple Music of Spotify, zijn deze persoonlijke muziekdiensten niet geautoriseerd voor gebruik in een commerciële omgeving. Om muziek af te spelen in een winkel, of waar dan ook in het openbaar, moet je licentiekosten betalen.

$2,6 miljard

bedrag aan gederfde inkomsten door onbetaalde licenties

Met een muzieklicentievergoeding kunnen artiesten, auteurs, componisten en uitgevers worden gecompenseerd voor hun muziek. Deze vergoedingen worden afgehandeld door zogenaamde Performance Rights Organisations (PRO’s). De vier grootste PRO’s in Europa zijn SACEM (Frankrijk), GEMA (Duitsland), PRS for Music (VK) en SIAE (Italië), maar er zijn er nog veel meer in andere Europese landen. Bedrijven kunnen worden onderworpen aan aanzienlijke kosten en juridische sancties als ze niet de juiste rechten veiligstellen voor de muziek die ze afspelen.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat, naast liveshows en merchandise, licentiekosten een van de weinige manieren zijn waarop artiesten geld kunnen verdienen aan hun muziek. Het is niet alleen illegaal om muziek af te spelen die niet specifiek gelicenseerd is voor zakelijke doeleinden, maar het berooft artiesten en muzikanten ook van inkomsten die hun rechtmatig toekomen. Het is zelfs zo dat er elk jaar meer dan een miljard dollar aan inkomsten verloren gaat door muziek zonder licentie.

Kunstenaars verdienen een billijke vergoeding voor het gebruik van hun werk. Het gebruik van een muziekbron die speciaal is ontworpen om muziek aan bedrijven te leveren, helpt de artiestengemeenschap te steunen en uw bedrijf te beschermen.

Voordat je je bluetooth-luidsprekers aansluit en je favoriete afspeellijst begint af te spelen, moet je je goed indekken om ongewenste boetes te voorkomen. Met een music for business abonnement betaalt u deze licentiekosten in uw naam. Je voorkomt niet alleen fikse boetes, het is ook het juiste om te doen.

MUZIEKLICENTIEBEDRIJVEN

Muzieklicentiebedrijven zijn organisaties die de belangen van muziekmakers en -uitgevers behartigen en licenties verstrekken voor het gebruik van hun muziek. Deze bedrijven werken samen met bedrijven, film- en televisieproductiebedrijven en andere entiteiten om de benodigde toestemmingen te krijgen om muziek waarop auteursrechten rusten legaal te gebruiken.

Er zijn verschillende soorten muzieklicentiebedrijven, waaronder:

Uitvoeringsrechtenorganisaties (PRO’s): PRO’s zijn verantwoordelijk voor het innen en verdelen van royalty’s aan muziekmakers en uitgevers wanneer hun muziek publiekelijk wordt uitgevoerd, zoals in een zakelijke omgeving. Voorbeelden van PRO’s zijn SACEM (Frankrijk), GEMA (Duitsland) en PRS for Music (VK).

Muziekbibliotheken: Muziekbibliotheken zijn verzamelingen vooraf goedgekeurde muziek die kunnen worden gelicentieerd voor gebruik in verschillende producties, zoals films, televisieshows, reclamespots en videogames. Voorbeelden van muziekbibliotheken zijn Audio Network, Killer Tracks en Jingle Punks.

Sync-licentiebedrijven: Sync-licentiebedrijven zijn gespecialiseerd in het licenseren van muziek voor gebruik in visuele media, zoals films, televisieshows en commercials. Ze werken samen met muziekmakers en uitgevers om te onderhandelen over sync-licenties waardoor hun muziek in deze producties kan worden gebruikt. Voorbeelden van sync-licentiebedrijven zijn Musicbed, Songtradr en Marmoset.

Directe licentiegevers: Directe licentiebedrijven faciliteren de directe licentiëring van muziek tussen de eigenaar van de muziek en de licentienemer, waardoor meer flexibiliteit en maatwerk in de licentieovereenkomst mogelijk is. Voorbeelden van directe licentiebedrijven zijn Kobalt, Sentric Music en Music Gateway.

Over het algemeen spelen muzieklicentiebedrijven een belangrijke rol in de muziekindustrie door het legale gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat muziekmakers en uitgevers naar behoren worden gecompenseerd voor hun werk.

Wat is SACEM?

SACEM, opgericht in 1851, is een Franse beroepsvereniging die betalingen van artiestenrechten int en de rechten verdeelt onder de oorspronkelijke songwriters, componisten en muziekuitgevers. Het is een non-profit organisatie zonder handelsactiviteiten met 196.700 leden en meer dan 50 internationale partners.

Wat is GEMA?

GEMA is een Duitse collectieve beheersorganisatie en een vertrouwenspersoon voor meer dan 85.000 leden, waaronder componisten, tekstdichters, muziekuitgevers en rechtsopvolgers van de genoemde groepen.

Wat is PRS voor muziek?

PRS for Music is een Brits auteursrechtencollectief voor muziek dat bestaat uit twee incasso-organisaties: de Mechanical-Copyright Protection Society en de Performing Right Society. De organisatie beheert de collectieve rechten op muziekwerken namens haar 160.000 leden en betaalt royalty’s wanneer hun werk wordt uitgevoerd, uitgezonden, gestreamd, gedownload, gereproduceerd, afgespeeld in het openbaar of gebruikt in film en tv.

Wat is SIAE?

De Italiaanse Vereniging van Auteurs en Uitgevers (Italiaans: Società Italiana degli Autori ed Editori), beter bekend onder het acroniem SIAE, werd opgericht in 1882 en is de Italiaanse auteursrechtenorganisatie. Het is de bemiddelaar tussen de auteurs van muziek en de consumenten, die de economische aspecten en de verdeling van het geld van de royalty’s van muziek met Italiaans copyright aan de auteurs en namens hen beheert.

HOE MUZIEK IN LICENTIE TE KRIJGEN

Om muziek in licentie te krijgen, moet je toestemming krijgen van de eigenaar van de muziek (meestal de componist, songwriter of uitgever) om hun muziek te gebruiken op de manier waarop jij het wilt gebruiken. Dit zijn de algemene stappen die je moet volgen:

Bepaal het type licentie dat je nodig hebt: Er zijn verschillende soorten licenties voor muziek, waaronder synchronisatielicenties (sync) voor gebruik in audiovisuele producties, mechanische licenties voor het reproduceren en distribueren van muziekopnames en uitvoeringslicenties voor live optredens of openbare uitzendingen. Bepaal welk type licentie je nodig hebt op basis van hoe je van plan bent de muziek te gebruiken.

Identificeer de eigenaar van de muziek: Bepaal wie de eigenaar is van de rechten op de muziek die je wilt gebruiken. Dit kun je doen door onderzoek te doen naar de componist, songwriter of uitgever, of door gebruik te maken van een muzieklicentiebedrijf of -service die je kan helpen bij het identificeren van de eigenaar.

Neem contact op met de eigenaar van de muziek: Neem contact op met de eigenaar van de muziek en leg uit waarvoor de muziek is bedoeld. Onderhandel over de voorwaarden van de licentie, inclusief de reikwijdte van de licentie, de compensatie of royalty’s die betaald moeten worden en eventuele andere voorwaarden.

Verkrijg de licentie: Als de voorwaarden eenmaal zijn overeengekomen, zorg dan voor een schriftelijke licentieovereenkomst waarin de voorwaarden van de licentie staan beschreven. Betaal alle benodigde vergoedingen of royalty’s en zorg ervoor dat je de juiste documentatie hebt om te bewijzen dat je de benodigde licentie hebt verkregen.

Bedrijven kunnen rechtstreeks samenwerken met een muzieklicentiebedrijf of -service, zoals een uitvoeringsrechtenorganisatie (PRO) of een sync-licentiebedrijf, om de benodigde licenties te verkrijgen voor je beoogde gebruik van de muziek. Deze organisaties kunnen je helpen bij het identificeren van de eigenaar van de muziek, onderhandelen over de voorwaarden van de licentie en ervoor zorgen dat je de juiste documentatie hebt om de muziek legaal te gebruiken.

Voor bedrijven die ter plekke muziek willen afspelen, kan het de beste oplossing zijn om samen te werken met een aanbieder van muziek voor bedrijven. Een leverancier van achtergrondmuziek levert niet alleen muziek van hoge kwaliteit die geschikt wordt geacht voor zakelijk gebruik, maar zorgt ook voor de licenties en juridische aspecten die nodig zijn om muziek uit te zenden binnen je bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze muziekoplossingen.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.