+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

TOP MUZIEKGENRES VOOR HET BEDRIJFSLEVEN:
HET JUISTE GELUID KIEZEN OM UW MERK TOT LEVEN TE BRENGEN.

De muziek die u kiest om af te spelen kan boekdelen spreken over uw merk. Wat zegt uw bedrijf?

Sluit je ogen en denk aan een bank, een restaurant of een dure kledingwinkel. Stel je nu de muziek voor die speelt. Welke muziek hoor je?

Klassiek? Jazz? Zijn er teksten?

Kun je je diezelfde bank of restaurant voorstellen met country muziek? Of hardrock?

Ik betwijfel het. Maar je hebt waarschijnlijk wel een paar veronderstellingen over welke muziek je zou associëren met verschillende bedrijven en industrieën.

Volgens Danny Turner, Global SVP of Creative Programming bij Mood Media, is het niet verkeerd om zo te denken.

“Er zijn zeker bepaalde genres of stijlen die op maat lijken te zijn gemaakt voor bepaalde takken van industrie. Niet zozeer dat de genres zelf specifiek zijn voor de industrieën, maar dat ze een gemeenschappelijke esthetiek hebben. Zaken als energieniveaus, tonaliteit, merkstem zijn allemaal componenten die complementaire muzikale verbanden hebben.”

Turner vervolgt: “Muziek voor spa’s of salons, bijvoorbeeld, heeft gemeen dat ze troostend, niet opdringerig, contemplatief en consistent is. Tempi zijn meestal aan de lage kant. Sommige sectoren, met name retail, willen genres of oplossingen die aansluiten bij het energieniveau van de winkelervaring.”

Nu we iets meer weten over wat sommige genres en industrieën met elkaar verbindt, laten we eens kijken naar de top vijf van populairste muziekgenres die gespeeld worden door klanten van Mood Media, wat die genres beogen en welke industrieën die genres doorgaans spelen.

De populairste muziekgenres voor bedrijven

1. Hedendaagse Pop

Industrieën: Modedetailhandel, Quick Service Restaurants, Fast Casual Restaurants, Brandstof- en reisdiensten, Hotels, Bankwezen, Evenementenruimtes

Hedendaagse Pop is een veelzijdig genre dat gemaakt is om een groot publiek aan te spreken. Wanneer het genre op zijn best is, kunnen de herkenbare liedjes, artiesten en productiekwaliteiten de klanten geruststellen en aan zich binden. Veel nummers hebben een Pop sound zonder dat ze conventioneel populair zijn. Vaak worden in een programma in het genre hedendaagse pop onbekende maar interessante liedjes verweven die kwaliteiten van andere popliedjes verder ontwikkelen met als doel muziekontdekking te ondersteunen en diepte aan een muziekprogramma toe te voegen.

2. Rock

Industrieën: Brouwerijen, Automotive, Detailhandel in jongerenkleding, Alternatieve detailhandel

Voor muziekprogramma’s die op zoek zijn naar een ruiger randje, wordt Rock vaak gemengd met andere genres om energie of attitude toe te voegen aan een winkelervaring, en dit genre wordt gewoonlijk afgebakend voor de jeugd- of volwassenenmarkt. Sommige bedrijven, zoals de mode- en retailVans, geven de voorkeur aan een tegencultuur of een alternatieve merkfocus. Klassieke rock daarentegen kan inspelen op gevoelens van nostalgie voor merken die een oudere doelgroep willen bereiken.

3. Lounge

Industrieën: Luxehotels, modedetailhandel, reismerken, gezondheidszorg, luchthavendetailhandel, gemeentelijke gebouwen

Mid-tempo elektronica of loungemuziek is een gevestigde waarde voor een uitnodigende sfeer, met name voor bedrijven met een hoge merkidentiteit of winkels die een langere verblijfsduur willen. Bedrijven kunnen kiezen uit programma’s met een algemene aantrekkingskracht of meer geavanceerde geluiden voor een focus op vooruitgang of ontdekking. Elektronica- en loungestations hebben een reislustige en wereldwijde aantrekkingskracht en vinden over het algemeen weerklank bij een jongere bevolkingsgroep die traditionele presentaties van jazz en klassiek als gereserveerd en conservatief beschouwt en niet als luxueus en progressief.

4. Hip Hop

Sportwinkels, modewinkels, bars, late night restaurants, clubs…

Hip Hop is voor energieke omgevingen en merken met weinig tekstuele beperkingen. Classic Hip Hop is geschikt voor een breed leeftijdsbereik en beïnvloedt huidige artiesten uit alle muziekgenres. Huidige Hip Hop komt meer voor bij op jongeren gerichte merken. Voor merken die sociaal bewust en reflectief zijn, moeten die eigenschappen weerspiegeld worden door de muziek. Sportmerken als Nike en Adidas maken gebruik van hiphopprogramma’s om een energieke, modieuze sfeer in hun retail te creëren.

Trends in achtergrondmuziek

Zoals te verwachten viel, is popmuziek van nature het nummer één genre in achtergrondmuziek voor bedrijven. In een nieuwe studie van Mood, gebaseerd op meer dan 750.000 programma-uitkeringen, was meer dan 50% een op pop gebaseerd programma. Maar zelfs als Pop nog steeds hoogtij viert, zijn er nog steeds verschuivingen in de smaak van achtergrondmuziek.

Een van de grootste veranderingen vond plaats in de horeca. Er is een duidelijke verschuiving van het meer traditionele instrumentale aanbod naar een meer hedendaagse en globale lounge en chill omgeving. Deze programma’s hebben een duidelijke verfijning zonder al te gedateerd of voorspelbaar te klinken.

De alomtegenwoordigheid van persoonlijke streamingdiensten heeft een impact gehad op de verwachtingen van de consument inzake muzikale interacties. Er is meer muziek dan ooit, en jongere mensen neigen naar het luisteren naar oudere klassiekers. Diversiteit is ook een essentieel onderdeel geworden van de programmering van achtergrondmuziek, en een meer texturale, inclusieve en uitgebreide muziekervaring is de norm.

De juiste muziek voor uw bedrijf

Wees u bewust van de muziek die u in uw zaak afspeelt. Samenwerken met een professionele muziekleverancier als Mood Media kan helpen bij het bepalen van het muziekgenre dat het beste bij u past. De muziek die u kiest om af te spelen kan immers boekdelen spreken over uw merk. Muziek bepaalt de toon van uw merkervaring vanaf het moment dat uw klant binnenkomt. Ze zullen de muziek horen lang voordat ze een mening vormen over uw ruimte. Muziek kan de sfeer en het energieniveau van uw winkel bepalen. Als het goed wordt gedaan, kan het een gast op zijn gemak stellen, ontspannen, opgewonden maken, of, wat het belangrijkste is voor uw bedrijf, muziek kan hem in de stemming brengen om langer te blijven hangen en meer te kopen.

“Muziek is een hoeksteen van elke gedefinieerde ervaring, en de respons is onmiddellijk en impactvol. Muziek kan een soundtrack bieden die overeenstemt met een menselijk gesprek tijdens een diner, het kan een vermoeide reiziger kalmeren die incheckt na twee aansluitingen en een vreselijke taxirit, of het kan een gedeelde dierbare herinnering of een feestelijk moment onder een groep vrienden in een bar oproepen. Muziek is je merkstem, zelfs als je niets zegt.”

Danny Turner – Global SVP of Creative Programming, Music Content

KOM IN CONTACT MET ONS

Neem vandaag nog contact met ons op om de beleving in jouw winkels naar een hoger level te brengen.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.