+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

INSPIRERENDE VROUWEN IN DE MUZIEK

De muziekindustrie evolueert voortdurend, met steeds meer sterke vrouwen die op de voorgrond treden, maar ze was niet altijd zo gastvrij tegenover vrouwelijke artiesten. In het begin van de 20e eeuw werd het veel vrouwen verboden om op te treden in bepaalde zalen, terwijl anderen werden gediscrimineerd op de weg, op de radio en door directeuren van platenmaatschappijen en mannelijke collega-artiesten.

Op deze Internationale Vrouwendag wilden we een selectie van de verhalen, stemmen en talenten van de vrouwelijke inspiratiebronnen van enkele van onze creatieve teams in de sector onder de aandacht brengen.

[Beeldbron: Filippa Lidholm]

Lhasa de Sela

door Tommy Virga (Senior Music Supervisor)

Lhasa de Sela was een inspirerende Amerikaans-Canadese artieste die zong en schreef in het Engels, Spaans en Frans. Zij was in staat haar gevoelens en leven uit te drukken door middel van haar muziek, die zich uitstrekte over vele verschillende culturen en genres, waaronder Mexicaanse en gypsy volksmelodieën. Als jong meisje begon ze met het zingen in bars en werd een inspiratiebron die miljoenen mensen in haar korte tijd heeft geraakt. Lhasa stierf helaas aan borstkanker in 2010.

Lhasa inspireerde op jonge leeftijd een emotionele band met mij. Haar soulvolle stem, poëtische teksten en beklijvende melodieën konden diepe emoties van geluk, verdriet en reflectie in mij oproepen. Lhasa had ook een sterk engagement voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Ze was een groot voorstander van vrouwenrechten, wat doorwerkte in haar muziek, waarin ze kwesties als geweld tegen vrouwen en de strijd voor vrouwelijke empowerment aan de orde stelde. Ze was ook een uitgesproken voorvechtster van inheemse, migranten- en milieurechten.

Tommy’s Favoriete Tracks :

“El Desierto” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Rising
🎵 La Marée Haute

Angélique Kidjo

door Amy Frishkey (Music Supervisor)

Veelzijdigheid en activisme zijn al meer dan veertig jaar de drijfveren achter de carrière van de bekroonde Beninese muzikante Angélique Kidjo.

Als kind luisterde ze aandachtig naar de band van haar broers en hun collecties van Amerikaanse soulplaten. Als tiener daagde haar vader haar uit om liedjes te schrijven die bruggen bouwden en acceptatie bijbrachten. Toen ze als begin twintiger als vluchteling in Frankrijk aankwam, schitterde ze in verschillende genres, waaronder jazz, westernklassiek, R&B, Afropop, Latin salsa en reggae. Kidjo’s onmisbare album van vorig jaar, Mother Nature, vindt haar aansluiting bij een jonger publiek door haar samenwerkingen met opkomend Afrikaans talent als Burna Boy, Sampa the Great en Zeynab.

Vrouwenemancipatie is een doorlopend thema in Kidjo’s werk. Haar kennismaking met activisten als Winnie Mandela, muzikanten als Aretha Franklin en Miriam Makeba en de betrokkenheid van haar moeder bij campagnes voor het kiesrecht en tegen huiselijk geweld maakten van haar een overtuigd feministe. In 2006 begon Kidjo haar eigen stichting, Batonga, om meisjes in Afrika aan een middelbare opleiding te helpen. Haar album uit 2014, Eve, viert de schoonheid en kracht van vrouwen in het dagelijks leven; rond dezelfde tijd sloot ze zich aan bij een geheel vrouwelijke supergroep van West-Afrikaanse muzikanten bekend als Les Amazones d’Afrique, gevormd om campagne te voeren voor gendergelijkheid op hun uiteindelijke album République Amazone.

Hoewel ik Kidjo al lang kende en haar muziek programmeerde voor Mood als African Rhythms en Destinations, maakten haar optreden in januari 2016 op Austin City Limits en haar openhartige interview met journaliste Ann Powers tijdens SXSW op 29 juni van dat jaar een diehard fan van mij. Sindsdien heb ik haar als voorbeeld en leidraad genomen.

Amy’s Favoriete Tracks :

“Fired Up” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Dombolo (Les Amazones d’Afrique feat. Angélique Kidjo)
🎵 Kelele

[Beeldbron: Tim Graham/Getty Images].

Karen Carpenter

door Barry McPhillips (Head of Creative, Mood International)

Karen Carpenter was een Amerikaanse zangeres en drummer, die samen met haar oudere broer Richard de helft van het duo Carpenters vormde. Met een kenmerkend contralto bereik van drie octaven werd ze door haar collega’s geprezen om haar vocale vaardigheden. Carpenter’s uiteindelijke dood aan hartfalen in verband met haar jarenlange strijd met anorexia zou later het bewustzijn van eetstoornissen en lichaamsdysmorfie en hun mogelijke oorzaken vergroten.

Tijdens de jaren 1970 was Karen een pionier voor vrouwelijke emancipatie, vooral in de muziekindustrie. Karen’s ouders hadden gehoopt dat Karen’s broer Richard’s muzikale talenten zouden worden erkend en dat hij in de muziekwereld zou stappen. Maar ze waren niet voorbereid op het succes van Karen, die zich ontpopte tot een van ‘s werelds meest iconische artiesten.

Men denkt dat Karen’s invloed op andere getalenteerde zangeressen heeft geleid tot de lancering van carrières van Madonna, Sheryl Crow, Pat Metheny, Kim Gordon van Sonic Youth, Shania Twain, Natalie Imbruglia en K.D. Lang.

Barry’s favoriete nummers:

“Close To You” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Rainy Days and Mondays
🎵 We’ve Only Just Begun

[Beeldbron: Panorama 2017, VS 2017 door: Catherine Gund, Daresha Kyi. Chavela Vargas © Excelsior/Imagen Digital]

Chavela Vargas

door Alex Espinosa (Senior Music Supervisor)

Opgroeiend in een Mexicaans gezin, werd ik opgevoed met het luisteren naar alle soorten Latijnse muziek, variërend van Rancheras tot Mariachi muziek. Mijn moeder speelde haar favoriete muziek die haar altijd deed denken aan haar geboorteplaats in Mexico. Een artiest die er voor mij altijd uitsprong als iemand die een emotionele impact op mijn moeder had, was de muziek van Chavela Vargas. Isabel Vargas Lizano, die haar koosnaam Chavela droeg, is geboren en getogen in Costa Rica. Na de scheiding van haar ouders emigreerde zij naar Mexico om op 17-jarige leeftijd een muziekcarrière op te bouwen. Daar speelde ze haar eigen muziek in de straten van Mexico City, terwijl ze mannenbroeken en poncho’s droeg in een door mannen gedomineerde industrie. Al die tijd raakte ze bevriend met plaatselijke artiesten en clubpromotors. Haar muziekstijl van beklijvende vertolkingen van rancheras met vleugjes Mariachi maakte haar een begrip in haar adoptieland en werd door velen bewonderd. Ik heb altijd het gevoel gehad dat mijn moeder een speciale band met Chavela had, omdat zij ook naar een ander land is gemigreerd toen ze jong was. Chavela Vargas stierf helaas in 2013 op 94-jarige leeftijd, maar haar muziek is en zal voor altijd voortleven.

Alex’s Favoriete Tracks :

“Chavela Vargas” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Anillo de Compromiso
🎵 Juan Charrasqueado

[Afbeelding Bron: vogue.com

Anaïs Mitchell

door Molly Chen (Music Researcher)

Anaïs Mitchell is een Amerikaanse folkzangeres/songwriter/toneelschrijfster die opgroeide met het geloof dat als je een liedje goed genoeg kon schrijven, je de wereld kon veranderen. Opgegroeid met folk ballads en protest muziek, geïnspireerd door andere moedige vrouwelijke songwriters (Ani DiFranco, Tori Amos, Dar Williams), en gevoed door politiek activisme, begon Mitchell al vroeg met het schrijven van haar eigen nummers en heeft sindsdien 8 studio albums uitgebracht.

Mitchells vierde volledige album, Hadestown, was een sociaal-politiek geladen hervertelling van de Griekse mythe van Orpheus en Eurydice. De volksopera, die zich afspeelt in Amerika tijdens een economische depressie, bevat thema’s als klimaatverandering en economische ongelijkheid en dient als kritiek op het kapitalisme en de uitbuiting van het milieu. Met de muziek, teksten en het boek geschreven door Mitchell, opende de musical uiteindelijk op Broadway en won 8 Tony Awards (waaronder Best Musical en Best Original Score) van 14 nominaties en een Grammy Award voor Best Musical Theatre Album. De musical werkte ook samen met de Natural Resources Defense Council en is sindsdien de langstlopende show in het Walter Kerr Theatre.

Mitchell werd onlangs uitgeroepen tot een van Time’s 100 Most Influential People, en is ook lid van de voor een Grammy genomineerde folk supergroep Bonny Light Horseman. Als fan van haar werk in al zijn verschijningsvormen ben ik verbaasd over Mitchell’s muzikale talent en natuurlijk, als muziekliefhebber in het algemeen, geloof ik in en ben ik geïnspireerd door het idee om kunst te gebruiken als een manier om noodzakelijke veranderingen aan te wakkeren.

Molly’s favoriete nummers:

“Shepherd” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Any Way The Wind Blows
🎵 Epic, Pt. 1

[Beeldbron: Marin Alsop, 2007. Grant Leighton]

Marin Aslop

door Erin Yousef (Manager, Music Supervision)

De wereldberoemde dirigent Marin Alsop schreef geschiedenis als de eerste vrouw aan het hoofd van een groot Amerikaans symfonieorkest toen zij in 2005 werd benoemd tot muziekdirecteur van de Baltimore Symphony.

Nadat zij Leonard Bernstein voor het eerst in concert had gezien, vertelde een geïnspireerde negenjarige Alsop haar vioolleraar dat zij ook dirigent wilde worden. Haar leraar zei nee tegen haar, meisjes konden geen dirigent zijn. Maar Bernstein werd uiteindelijk haar mentor, en ondanks het seksisme en de discriminatie die op dit gebied nog steeds bestaan, geniet Alsop nu van een roemruchte carrière die geschiedenis heeft gemaakt. Zij heeft gewerkt met enkele van ‘s werelds meest vooraanstaande orkesten, waaronder het London Philharmonic en London Symphony Orchestras, La Scala Orkest, en Orchestre de Paris. Ze was muziekdirecteur van het Braziliaanse São Paulo Symphony Orchestra, en momenteel is ze chef-dirigent van het ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, en chef-dirigent en curator van het Ravinia Festival in Chicago, waar ze de zomerresidenties van het Chicago Symphony Orchestra samenstelt en dirigeert.

Haar opmerkelijke carrière vormde de inspiratie voor de documentaire The Conductor, en als klassiek geschoold musicus en vrouw inspireert het me om te zien hoe een vrouw zo’n prominente positie bereikt in wat een grotendeels door mannen gedomineerd gebied van de klassieke muziekwereld blijft.

Erin’s Favoriete Tracks :

“Meditation No. 1” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 DANCE, I. when you’re broken open
🎵 Candide: Overture

[Afbeelding Bron: https:%C3%

Mylène Farmer

door Rachel Jaques (Associate Music Supervisor)

Mylène Farmer is een succesvolle Canadees/Franse zangeres en songwriter, wiens carrière bijna 40 jaar omspant. Ze heeft alleen al in Frankrijk meer dan 30 miljoen platen verkocht en is een van de meest succesvolle artiesten aller tijden in dat land.

Sinds het begin van haar carrière schrijft ze liedjes over vrouwelijke empowerment en inclusie. Als gevolg daarvan is zij een krachtige stem geweest voor veel vrouwen en voor velen in de LGBTQ-gemeenschap. Via haar muziek en prachtige filmachtige videoclips komt Mylène op voor vrouwen en valideert ze alle schakeringen van vrouwelijkheid; van het oproepen tot liefde voor alle vrouwen in haar anthem ‘XXL’ tot het vechten voor vrouwen in de videoclip voor ‘California’, maar ook het portretteren van vrouwen als strijders en het zijn van haar eigen redder in haar videoclip voor ‘F*** Them All’. Mylène is een artieste die niet bang is om over soms moeilijke onderwerpen te spreken, en nummers zoals haar in 2018 uitgebrachte ‘Désobéissance’ roept een herinnering op om ongehoorzaam te zijn en niet bang te zijn om ideeën uit te dagen om positieve verandering tot stand te brengen.

Gedurende haar hele carrière heeft ze gespeeld met ideeën rond gender, androgynie en de perceptie van wat van vrouwen wordt verwacht uitgedaagd. Mylène is een enorme invloed op mij geweest, zowel muzikaal als persoonlijk, en is altijd de stem van empowerment en inspiratie geweest waarnaar ik keer op keer terugkeer.

Rachel’s favoriete nummers:

“Dessine-moi un mouton” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Sans logique
🎵 XXL