+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

INSPIRERENDE VROUWEN IN DE MUZIEK

De muziekindustrie evolueert voortdurend, met steeds meer sterke vrouwen die op de voorgrond treden, maar ze was niet altijd zo gastvrij tegenover vrouwelijke artiesten. In het begin van de 20e eeuw werd het veel vrouwen verboden om op te treden in bepaalde zalen, terwijl anderen werden gediscrimineerd op de weg, op de radio en door directeuren van platenmaatschappijen en mannelijke collega-artiesten.

Deze ‘Women’s History Month’ willen we een selectie van de verhalen, stemmen en talenten van een aantal vrouwelijke inspirators van onze music supervisors in de spotlight zetten.

[Beeldbron: Filippa Lidholm]

Lhasa de Sela

door Tommy Virga (Senior Music Supervisor)

Lhasa de Sela was een inspirerende Amerikaans-Canadese artieste die zong en schreef in het Engels, Spaans en Frans. Zij was in staat haar gevoelens en leven uit te drukken door middel van haar muziek, die zich uitstrekte over vele verschillende culturen en genres, waaronder Mexicaanse en zigeuner volksmelodieën. Zij begon als jong meisje in bars te zingen en werd een inspiratiebron die miljoenen mensen in haar korte tijd heeft geraakt. Lhasa overleed helaas aan borstkanker in 2010.

Tommy’s Favoriete Tracks :

“El Desierto” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵 Rising
🎵 La Marée Haute

Angélique Kidjo

door Amy Frishkey (Music Supervisor)

Veelzijdigheid en activisme zijn al meer dan veertig jaar de drijfveren achter de carrière van de bekroonde Beninese muzikante Angélique Kidjo.

Als kind luisterde ze aandachtig naar de band van haar broers en hun collecties van Amerikaanse soulplaten. Als tiener daagde haar vader haar uit om liedjes te schrijven die bruggen bouwden en acceptatie bijbrachten. Toen ze als begin twintiger als vluchteling in Frankrijk aankwam, schitterde ze in verschillende genres, waaronder jazz, westernklassiek, R&B, Afropop, Latin salsa en reggae. Kidjo’s onmisbare album van vorig jaar, Mother Nature, vindt haar aansluiting bij een jonger publiek door haar samenwerkingen met opkomend Afrikaans talent als Burna Boy, Sampa the Great en Zeynab.

Vrouwenemancipatie is een doorlopend thema in Kidjo’s werk. Haar kennismaking met activisten als Winnie Mandela, muzikanten als Aretha Franklin en Miriam Makeba en de betrokkenheid van haar moeder bij campagnes voor het kiesrecht en tegen huiselijk geweld maakten van haar een overtuigd feministe. In 2006 begon Kidjo haar eigen stichting, Batonga, om meisjes in Afrika aan een middelbare opleiding te helpen. Haar album uit 2014, Eve, viert de schoonheid en kracht van vrouwen in het dagelijks leven; rond dezelfde tijd sloot ze zich aan bij een geheel vrouwelijke supergroep van West-Afrikaanse muzikanten bekend als Les Amazones d’Afrique, gevormd om campagne te voeren voor gendergelijkheid op hun uiteindelijke album République Amazone.

Hoewel ik Kidjo al lang kende en haar muziek programmeerde voor Mood als African Rhythms en Destinations, maakten haar optreden in januari 2016 op Austin City Limits en haar openhartige interview met journaliste Ann Powers tijdens SXSW op 29 juni van dat jaar een diehard fan van mij. Sindsdien heb ik haar als voorbeeld en leidraad genomen.

Amy’s Favoriete Tracks :

“Fired Up” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵Dombolo (Les Amazones d’Afrique feat. Angélique Kidjo)
🎵 Kelele

[Beeldbron: Panorama 2017, VS 2017 door: Catherine Gund, Daresha Kyi. Chavela Vargas © Excelsior/Imagen Digital]

Chavela Vargas

door Alex Espinosa (Music Supervisor)

Opgroeiend in een Mexicaans gezin, werd ik opgevoed met het luisteren naar alle soorten Latijnse muziek, variërend van Rancheras tot Mariachi muziek. Mijn moeder speelde haar favoriete muziek die haar altijd aan haar geboorteplaats in Mexico deed denken. Een artiest die er voor mij altijd uitsprong als iemand die een emotionele impact op mijn moeder had, was de muziek van Chavela Vargas. Isabel Vargas Lizano, die haar koosnaam Chavela droeg, is geboren en getogen in Costa Rica. Na de scheiding van haar ouders emigreerde zij naar Mexico om op 17-jarige leeftijd een muziekcarrière op te bouwen. Daar speelde ze haar eigen muziek in de straten van Mexico City, terwijl ze mannenbroeken en poncho’s droeg in een door mannen gedomineerde industrie. Al die tijd raakte ze bevriend met plaatselijke artiesten en clubpromotors. Haar muziekstijl van beklijvende vertolkingen van rancheras met vleugjes Mariachi maakte haar een begrip in haar adoptieland en werd door velen bewonderd. Ik heb altijd het gevoel gehad dat mijn moeder een speciale band met Chavela had, omdat zij ook naar een ander land is gemigreerd toen ze jong was. Chavela Vargas overleed helaas in 2013 op 94-jarige leeftijd, maar haar muziek heeft en zal voor altijd voortleven.

Alex’s Favoriete Tracks :

“Sombras” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵Anillo de Compromiso
🎵 Juan Charrasqueado

[Beeldbron: Marin Alsop, 2007. Grant Leighton]

Marin Aslop

door Erin Yousef (Music Supervisor)

De wereldberoemde dirigent Marin Alsop schreef geschiedenis als de eerste vrouw aan het hoofd van een groot Amerikaans symfonieorkest toen zij in 2005 werd benoemd tot muziekdirecteur van de Baltimore Symphony.

Nadat zij Leonard Bernstein voor het eerst in concert had gezien, vertelde een geïnspireerde negenjarige Alsop haar vioolleraar dat zij ook dirigent wilde worden. Haar leraar zei nee tegen haar, meisjes konden geen dirigent zijn. Maar Bernstein werd uiteindelijk haar mentor, en ondanks het seksisme en de discriminatie die op dit gebied nog steeds bestaan, geniet Alsop nu van een roemruchte carrière die geschiedenis heeft gemaakt. Zij heeft gewerkt met enkele van ’s werelds meest vooraanstaande orkesten, waaronder het London Philharmonic en London Symphony Orchestras, La Scala Orkest, en Orchestre de Paris. Ze was muziekdirecteur van het Braziliaanse São Paulo Symphony Orchestra, en momenteel is ze chef-dirigent van het ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, en chef-dirigent en curator van het Ravinia Festival in Chicago, waar ze de zomerresidenties van het Chicago Symphony Orchestra samenstelt en dirigeert.

Haar opmerkelijke carrière vormde de inspiratie voor de documentaire The Conductor, die vorig jaar op het Tribeca Film Festival in première ging en op 25 maart op PBS zal worden uitgezonden.

Erin’s Favoriete Tracks :

“Meditation No. 1” – video hierboven

Extra nummers om te checken:
🎵DANCE, I. when you’re broken open
🎵 Candide: Overture