+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

VROUWEN VAN MOOD

‘Woman’s History Month’ wordt gevierd in maart en is gewijd aan het belichten van de bijdragen van vrouwen aan gebeurtenissen in de geschiedenis en de hedendaagse samenleving. Bij Mood zijn we er trots op dat honderden getalenteerde vrouwen deel uitmaken van ons wereldwijde team.

Om deze belangrijke maand te vieren, hebben wij een aantal vrouwen van Mood geïnterviewd om te horen wat hun advies is voor vrouwen in leidinggevende posities, wat hun inspiratiebronnen zijn en hoe zij denken dat het bedrijfsleven zich in de toekomst zal ontwikkelen.

Hoe zou je een groot leider omschrijven?

Laura Matei: De belangrijkste kwaliteit voor een groot leider is empathie en de vaardigheid om dit in evenwicht te brengen met het leveren van resultaten. Het sleutelwoord hier is aanpassen, aanpassen, aanpassen!

Shari Green: Voor mij is het iemand die zijn team kan helpen begrijpen hoe ze de doelstellingen van het bedrijf kunnen beïnvloeden, zodat ze het gevoel hebben dat ze bijdragen tot het succes van het bedrijf en het team. Ook iemand die echt gelooft in het geven van een geweldige beleving aan de klant, terwijl de behoeften van het bedrijf in evenwicht wordt gehouden (of die klant nu intern of extern is).

Amy Blackburn: Als ik denk aan grote leiders, zijn er een paar specifieke mensen die in me opkomen. Zij zijn de meest bescheiden personen die ik ooit heb mogen ontmoeten. Hun gebrek aan ego en hun gebrek aan oordeel stellen hen in staat zich volledig bewust te zijn van iedereen en alles om hen heen. Het zijn meelevende en inspirerende mensen die je uitdagen, waardoor je de beste versie van jezelf wilt zijn.

Jaime Bettencourt: De definitie van een groot leider is iemand die richting geeft, vaak communiceert, authentiek en met empathie leiding geeft. Authenticiteit is een belangrijk onderdeel van het leiden van mensen – je moet trouw zijn aan jezelf en geven om de mensen met wie je elke dag werkt. Cultuur is van cruciaal belang. Het opbouwen van de juiste cultuur van vertrouwen, gedrevenheid en hoge verwachtingen helpt om de lat hoger te leggen. Ik geloof ook dat je team moet weten dat ze kunnen falen en dat je hen nog steeds steunt. Zolang je team weet hoe het goede zakelijke beslissingen moet nemen en doet wat juist is, is dat alles wat je kunt vragen.

Shannon Tesch: Een groot leider is iemand die z’n omgeving kan motiveren en inspireren om uitdagingen aan te gaan in het vertrouwen dat de weg naar succes voor hen geplaveid ligt.

Torri Tippett: Ik definieer een groot leider als iemand die motiveert, onderwijst en inspireert, vooral door zijn of haar eigen daden. Het is heel gemakkelijk om in patronen te vervallen of zelfgenoegzaam te worden in je rol, maar een groot leider zal het goede voorbeeld geven en je tegelijkertijd uitdagen en motiveren om uit te blinken in je carrière.

Laura Diaz: Een groot leider is voor mij iemand die mensen altijd op de eerste plaats zet en die begrijpt dat grote doelen meestal bereikt worden door goed teamwerk in plaats van individuen. Ook is het belangrijk het team te motiveren en positief te blijven, zelfs in moeilijke en complexe situaties.

Raluca Constantinescu: Ik denk dat grote leiders zeldzaam zijn. Om een groot leider te worden, moet het leiderschapspad volgens mij als een reis worden benaderd. Een reis met een bekende bestemming maar een onbekende weg om te volgen. Een reis waarbij je stopt en luistert naar wat anderen te zeggen hebben en waarbij je soms zelf beslist of je links- of rechtsaf slaat. Het vereist vastberadenheid, gesprekken, sterke persoonlijke waarden en ongetwijfeld de openheid om te overwegen dat elke mening zijn waarde heeft.

Norilynn O’Neill: Een groot leider is iemand die zijn teams de nodige steun geeft om succesvol te zijn, terwijl hij ook individuen in staat stelt beslissingen te nemen en taken uit te voeren op een manier die de groei en ontwikkeling van het individu bevordert. Anders gezegd, ik zou een groot leider associëren met de rol van een coach – individuen helpen zich te verbeteren, nieuwe spelvormen en aanwijzingen geven, maar het individu de kans geven zelf het schot te wagen.

Leeanne Snow: Een groot leider is iemand die een cultuur creëert waarin mensen geïnspireerd worden om grootse ideeën te creëren, een groot luisteraar, iemand die gemotiveerd is om een team te coachen, mentor te zijn, te inspireren om op hun best te presteren. Het is een evenwichtsoefening en elke dag is een andere uitdaging. Samenwerking en het vermogen om te luisteren naar de mensen aan wie je leiding geeft, zijn belangrijke componenten om een groot leider te zijn. Het is een dunne lijn tussen een leider van mensen en een manager zijn.

Linda Ralph: Een groot leider is voor mij iemand die niet eist dat je hem volgt, of die noodzakelijkerwijs grote academische bekwaamheid bezit, een groot leider inspireert mensen om meer te doen… om meer te zijn, dan ze dachten dat ze konden zijn, door hun natuurlijke energie, oprechte liefde voor wat ze doen, en een duidelijke visie voor een betere toekomst.

Joanna Luke: Een groot leider is iemand die bereid is de handen uit de mouwen te steken om het team te ondersteunen bij het leveren van prestaties; iemand die geen hogere dunk van zichzelf heeft alleen vanwege zijn titel; iemand die “dank je wel” zegt voor goed verricht werk, iemand die weet wanneer hij sorry moet zeggen als hij een fout heeft gemaakt en iemand die anderen onderwijst, voedt en begeleidt om haar nalatenschap voort te zetten (en te verbeteren).

Layla Evans: Een groot leider is iemand die het vermogen heeft om positieve verandering en groei te beïnvloeden voor zijn werknemers en een bedrijf. Een groot leider moedigt anderen aan, bouwt vertrouwen op en stelt hen in staat hun doelen te bereiken. Een groot leider is ethisch, heeft empathie en is nederig. Een groot leider inspireert, bevordert, ondersteunt en groeit met zijn team mee. Leiders hebben grote verantwoordelijkheden.

Welk advies heb je voor vrouwen in leiderschap?

Laura Matei: Mijn advies zou zijn, laat niemand je ooit vertellen wat je wel of niet kunt doen. Wees onbevreesd, verleg je grenzen en help ook anderen groeien. Steun je team en vecht voor de dingen die ze nodig hebben om succesvol te zijn.

Shari Green: Leer altijd van de mensen om je heen, zelfs van iemand met wie je moeilijk samenwerkt.

Amy Blackburn: Voor vrouwen in leiderschap, zou ik hen eraan willen herinneren dat ze menselijk zijn. Wees lief voor jezelf, hou van jezelf. Wees altijd nieuwsgierig en zelfverzekerd zoals je als kind was. Wees aardig en steun andere vrouwen. Energie trekt gelijksoortige energie aan, dus omring jezelf met goede mensen.

Lindsay Warner: Geloof in jezelf en heb vertrouwen in je capaciteiten. Zelfverzekerd zijn stelt je in staat vertrouwen op te bouwen met je team en stelt je effectief in staat “de norm” uit te dagen om betere, meer innovatieve manieren te vinden om problemen op te lossen.

Laura Radu: Wees uniek, vertrouw op je emotionele intelligentie en inspireer anderen voortdurend.

Jaime Bettencourt: Leer te verkopen. Verkoop een product, verkoop je bedrijf, verkoop je waarde.

Wees op een bepaald moment in je carrière klantgericht. Door in de frontlinie te staan, blijf je relevant, ongeacht hoe hoog je in een organisatie komt. Leer voor jezelf te onderhandelen. Zodra je deze vaardigheid hebt geleerd en je weet dat het slechts een zakelijk gesprek tussen twee gelijken is, verandert het spel. Het is niet gemakkelijk, maar het is een vaardigheid die je moet leren voor schaalbaar succes. Reis en creëer belevingen. Het is waar je inspiratie vindt en het houdt je interessant voor anderen als je een verhaal te vertellen hebt. Inspiratie komt overal vandaan. Zoek iemand die in je gelooft en die je kan helpen de weg te effenen naar je volgende rol binnen of buiten je organisatie. Je hebt altijd een kampioen nodig die in de kamer is waar jij niet bent.

Shannon Tesch: Onderschat nooit je potentieel, blijf jezelf elke dag uitdagen en stapje voor stapje zul je jezelf zien opbloeien.

Raluca Constantinescu: Als ik advies zou mogen geven, zou ik elke vrouw er gewoon aan herinneren dat zij daar is, in haar rol, ook omdat zij een vrouw is. En dat het OK is om zich volledig te laten zien op het werk en dat ze waarde toevoegt door voor haar mening uit te komen en zowel haar mening als haar emoties te uiten. En niet te vergeten welke andere hoeden ze draagt naast die van leider.

Leeanne Snow: Geef nooit je dromen op. Schiet altijd naar de sterren! Onderschat jezelf nooit. Leer hoe je met vertrouwen leiding kunt geven. Oefen emotionele intelligentie, want vrouwen worden vaak gezien als te “emotioneel” om effectieve leiders te zijn.

Andreea Mocanu: Als je bang bent om je uit te spreken, voel de angst en spreek toch. Je bent niet voor niets aangenomen en de wereld heeft jouw ideeën nodig.

Linda Ralph: Geloof in jezelf en je vermogen om te slagen. Succes vereist geen meedogenloosheid of manipulatie, het vereist de kracht om moeilijke beslissingen te nemen, de nederigheid om te luisteren en te aanvaarden wanneer je ongelijk hebt, en de emotionele intelligentie om het verschil te kennen. Gedraag je integer en werk hard en je zult op weg zijn om je doelen te bereiken.

Hoe denk je dat het zakenlandschap (voor vrouwen) zich de komende jaren verder zal ontwikkelen?

Laura Matei: Ik denk dat we zullen blijven zien hoe vrouwelijke leiders slagen op meer gebieden, niet alleen in het bedrijfsleven. Wij zijn probleemoplossers en dat is te zien aan het toegenomen aantal vrouwen dat vandaag de dag een eigen bedrijf heeft in vergelijking met 50 jaar geleden. Hier in Roemenië zie ik vrouwen die betrokken zijn bij het onderwijs, die nieuwe leermethoden brengen, effectieve programma’s voor de komende generaties. En als we uitblinken in onderwijs, zullen we uitblinken in het bedrijfsleven, met duurzame economische groei tot gevolg. Ik hoop dat het volgende landschap dat we veroveren de politiek is.

Shari Green: Ik denk dat vrouwen steeds meer leidinggevende functies op zich zullen nemen waarvoor ze in het verleden niet in aanmerking kwamen, waardoor de regeringen en bedrijven die ze leiden uiteindelijk zullen evolueren.

Jaime Bettencourt: We zullen blijven zien dat meer vrouwen een stem vinden en samenwerken om elkaar op te beuren. Dit is iets dat al een tijdje borrelt, en we zien nog maar het begin van de evolutie. Vrouwen zijn perfect geplaatst om leiding te geven in de nieuwe manier van werken waaraan we ons de afgelopen twee jaar allemaal hebben moeten aanpassen.

Torri Tippett: Ik zie steeds meer vrouwen in leidinggevende functies terechtkomen, vooral in de technische sector en in nichesectoren zoals die van Mood. Ik ben blij dat er meer vrouwen aan tafel zitten in leidinggevende functies, bestuurskamers en daarbuiten. Het hebben van verschillende standpunten en perspectieven zal ons in de optimale positie houden om onze cliënten te begrijpen, aan hun behoeften te voldoen en ons bedrijf te laten groeien.

Raluca Constantinescu: Het ondernemingslandschap wordt gevormd door ons allemaal, vrouwen en mannen.

Ik denk dat vrouwen tegenwoordig meer hun stem laten horen en dat zij een gelijkwaardige en waardevolle partner zijn in elk gesprek. Ik zie alleen maar grote carrièremogelijkheden voor vrouwen ontstaan.

Andreea Mocanu: In de toekomst, zullen er geen vrouwelijke leiders zijn. Er zullen gewoon leiders zijn.

Zinnia Salcedo: Ik hoop dat we de kansen voor vrouwen, vrouwelijke ondernemers en vrouwen in leidinggevende functies op uitvoerend en bestuurlijk niveau blijven verruimen. Voor onze volgende generatie leiders denk ik aan het citaat van Sheryl Sandberg: “In de toekomst zullen er geen vrouwelijke leiders zijn. Er zullen gewoon leiders zijn.” Als we de komende jaren Internationale Vrouwendag vieren, is dat de hoop dat er rechtvaardige leiders zijn, en dat we collectief kunnen terugblikken op het verleden om te blijven leren van deze tijd en te zien hoe ver we zijn gekomen voor gelijke vertegenwoordiging.

Linda Ralph: De pandemie die onze wereld heeft getroffen, heeft weliswaar veel moeilijke veranderingen in het bedrijfsleven teweeggebracht, maar heeft er ook voor gezorgd dat we alle traditionele ‘normen’ opnieuw hebben geëvalueerd. Thuiswerken betekent dat er minder ruimte is voor de negatieve effecten van geroddel bij de koffieautomaten, teamsilo’s/kliekjes, of status snobisme. Het is bewezen dat flexibele werkpatronen niet alleen werken, maar vaak ook effectiever/efficiënter zijn in plaats van een belemmering voor promotiekansen. In deze nieuwe situatie wordt iedereen gelijk behandeld en wordt iedereen afgerekend op zijn directe bijdrage en prestaties. Dit is niet alleen een voordeel voor vrouwen in het bedrijfsleven, maar in feite voor iedereen die over het hoofd wordt gezien of niet wordt erkend, ongeacht de reden.

Wat drijft of motiveert je het meest?

Laura Matei: Ik word gemotiveerd door de behoefte om mijn teamleden te ondersteunen en te helpen groeien en slagen. Ik begrijp dat doelen gemakkelijker samen kunnen worden bereikt en ik juich vrouwen toe die andere vrouwen steunen en ook mannen die vrouwen steunen in hun professionele groei. Ik had twee mentors hier bij Mood, een man en een vrouw, die me allebei hebben geholpen te leren van hun successen en mislukkingen. Maar ik zou zeggen dat de noodzaak om elke dag het beste van mezelf te geven, de belangrijkste drijfveer is.

Leeanne Snow: Wat mij drijft is het coachen en begeleiden van een team. Iets tot op de bodem afbreken en iets opbouwen dat groter en beter is dan wat je daarvoor had. Toekijken hoe een groep individuen zich ontwikkelt tot een solide samenwerkend team. Eén teambuildingoefening die zeer succesvol bleek, hielp het team een sterke band te ontwikkelen en maakte een duidelijk statement over wie we zijn en waar we voor staan, en dit hebben we samen bereikt!

Raluca Constantinescu: Mensen drijven me. Deel uitmaken van hun reis, bijdragen aan hun groei en succes en een team zijn. Echte gesprekken drijven me. Eerlijke en goedbedoelde gedachten. Samen lachen met mensen drijft me ook.

Shari Green: Wat mij drijft is mensen kansen te bieden om professioneel te groeien en hun doelen te bereiken.

Lindsay Warner: Ik heb verschillende jaren van mijn leven zowel wedstrijdsport gespeeld als gecoacht, wat me de middelen en de ervaring gaf om een betere leider te worden. Ik heb het geluk gehad een aantal zeer getalenteerde mensen aan te trekken en hen in de loop van mijn ambtstermijn tot leidinggevende functies te kunnen bevorderen. Het is bijzonder lonend geweest om de groei van mijn team te begeleiden en de impact te zien die zij binnen het bedrijf hebben.

Anita Lewis: Er zijn verschillende dingen die mij motiveren, maar ze vallen allemaal onder één noemer… Succes. Succes is voor mij dat gevoel van voltooiing van dat onmogelijke project. Het is het verbeteren van mijn kennis, het overwinnen van uitdagingen, en het doorvoeren van veranderingen die leiden tot een betere werkomgeving. Ten slotte is het de kennis die ik heb opgedaan doorgeven aan mijn teams en hen zien groeien naarmate ze slagen.

Norilynn O’Neill: Wat mij motiveert is het gevoel dat mijn bijdrage gewaardeerd wordt. Ik wil dat anderen weten dat ze op me kunnen rekenen voor steun en hulp. Als ik het antwoord niet weet, wijs ik ze in de richting van iemand die het wel weet.

Linda Ralph: Mijn grootste motivatie komt van het bereiken van de doelen die ik voor mezelf heb gesteld, zowel in mijn carrière als in mijn persoonlijke leven. In mijn loopbaan heb ik het geluk gehad met een aantal ongelooflijke leiders te mogen werken, en ik heb van allen iets waardevols geleerd, en ik zou me graag voorstellen dat misschien iemand met wie ik heb samengewerkt, iets positiefs van mij kan leren dat op een of andere kleine manier ook zijn of haar loopbaan ten goede kan komen. Ik ben dankbaar dat ik kan deelnemen aan de strategische besluitvorming van ons bedrijf en zal altijd gemotiveerd zijn door het stimuleren van bedrijfsgroei en klanttevredenheid.

Laura Radu: “Je geslacht is niet wat je doet opvallen, het is wat je bereikt wat je doet opvallen.”

Elke ochtend als ik wakker word, zie ik dat als een nieuwe kans om te streven naar uitmuntendheid, om mijn verwachtingen te overtreffen en om er permanent van te genieten om op de weg van het succes te wandelen, omringd door mijn mensen (team en collega’s) in plaats van alleen, gericht op de eindbestemming.

Joanna Luke: Blijven leren tijdens mijn carrière helpt me te motiveren. Er is altijd meer te leren en mensen om van te leren. Niemand kan alles weten en nederig genoeg zijn om te aanvaarden dat we het antwoord niet weten, is echt belangrijk. Wat mij ook het meest motiveert, is mijn twee dochters te laten zien hoe belangrijk vrouwen in de wereld van het werk zijn en dat mijn dochters kunnen bereiken wat ze maar willen, als ze maar hard werken, vriendelijk zijn en een positieve “can-do”-houding hebben.

Welke vrouw in je leven inspireert je?

Shari Green: Voor mij zou dat Evelyn Bardahl McNeil zijn. Evelyn is een vrouw die ik bewonder sinds we elkaar ontmoetten. Haar jongste dochter en ik zijn al meer dan 30 jaar goede vriendinnen. Evelyn nam eind jaren ’60 de leiding over van de raceactiviteiten van Bardahl Manufacturing in Seattle, met watervliegtuigen, Indy-auto’s en vliegtuigen, van haar vader. Op dat moment was ze weduwe met 6 jonge kinderen. Evelyn werd uiteindelijk voorzitter van de raad van bestuur van Bardahl aan het eind van de jaren ’80, waar zij de binnenlandse en internationale zaken leidde. Evelyn werd de originele “SUPER MOM” genoemd omdat ze, terwijl ze voltijds werkte, nooit een balwedstrijd, PTA-vergadering, vakantieprogramma of opendeurdag voor één van haar zes kinderen miste. Telkens als ik eraan denk hoeveel zij in haar leven persoonlijk en professioneel heeft bereikt, word ik echt geïnspireerd!

Amy Blackburn: Hoewel ik veel inspirerende vrouwen in mijn leven heb gehad, waaronder mijn 2 grootmoeders, is mijn moeder altijd mijn grootste inspiratie geweest om elke dag meer te willen doen en meer te willen zijn. Ook al is ze eind 2020 overleden, ik hoor nog steeds haar woorden en gebruik haar begeleiding bij het nemen van beslissingen over mijn leven, groot of klein. Ze heeft me opgevoed om een onafhankelijk persoon te zijn, om voor mezelf te denken en om veel lief te hebben.

Laura Radu: Mijn moeder, die me leerde dat niets onmogelijk is, als ik mijn talenten maar optimaal benut, op mijn instinct vertrouw en als ik bereid ben hard genoeg te werken en voortdurend gemotiveerd blijf.

Raluca Constantinescu: Mijn moeder. Zij was voor mij een waar voorbeeld van veerkracht vermengd met een optimistisch perspectief. Ze hield ervan om omringd te zijn door mensen en hield ervan om hen te laten glimlachen. Ze is nooit gestopt met vechten voor wat ze wilde bereiken. Ze vond altijd manieren om haar doelen te bereiken. Ze was een inspiratie voor me en ze is een deel van wie ik ben.

Layla Evans: Mijn allereerste baas na de universiteit was een vrouw. Ze was niet alleen de enige eigenaar van ons bedrijf, maar ze was ook mijn eerste mentor. Ze wees me de weg en leerde me de kneepjes van het vak, maar stond me ook toe om authentiek en autonoom te zijn in mijn werk. Ze heeft me altijd geïnspireerd om buiten de gebaande paden te denken en te blijven groeien. Ze gaf me altijd het gevoel dat ik gewaardeerd werd. Soms zijn het de simpele dingen die het belangrijkst zijn.

Linda Ralph: Er zijn veel inspirerende vrouwen die onze wereld hebben gevormd: Marie Curie, Harriet Tubman, Anita Roddick, Malala Yousafzai om er een paar te noemen. Maar de vrouw in mijn leven die mij het meest inspireert is mijn beste vriendin Kelly, ondanks het feit dat zij voortdurend gebombardeerd wordt met meer emotionele stress dan menigeen aankan (het tragische verlies van een jongere broer of zus, de aftakeling van haar moeder aan dementie, het verlies van haar vader door alcohol) heeft zij haar leven gewijd aan het begrijpen van anderen en hen te helpen groeien en ontwikkelen. Terwijl ze een jong gezin opvoedde, ging ze terug naar de avondschool en volgde ze een opleiding tot counselor, en momenteel is ze bezig met de voltooiing van haar lerarenopleiding om jonge en probleemjongeren niet alleen door moeilijke tijden heen te helpen, maar hen ook academisch te laten uitblinken. Als ik het haar rechtstreeks zou vragen, zou Kelly zichzelf niet als een inspirerende vrouw beschouwen en zou ze geschokt zijn dat iemand anders zou denken dat ze dat wel zou zijn, en dat is precies waarom ze mij zo inspireert.

Joanna Luke: Zeer zeker Audrey Hepburn. Zij was baanbrekend in haar modellen- en filmcarrière, had zoveel gratie, elegantie en charme en was mooi van binnen en van buiten. Zij groeide op in een oorlogsgebied, niet dat je dat ooit zou weten, en hielp later in haar leven zoveel mensen in wanhopige situaties. Emotioneel sterk, een bekende humanitaire hulpverlener, erkend door UNICEF voor haar werk, maar bovenal was ze altijd haar ware zelf, liet ze haar persoonlijkheid doorschijnen. Ik hou van haar citaat “Als je ouder wordt, zul je ontdekken dat je twee handen hebt, een om jezelf te helpen, de andere om anderen te helpen.”