+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

6 stappen naar effectieve digital signage in restaurants

Als het de horeca betreft, dan is digital signage echt niet alleen maar geschikt voor QSR en Fast Casual restaurants.

Ook full service restaurants van alle soorten en maten maken gebruik van deze technologie om de culinaire beleving te verbeteren en de omzet op grote schaal te verhogen.

Restaurantdigital signage creëert dit soort resultaten omdat het een beroep doet op onze natuurlijke aantrekkingskracht tot schermen. Maar het feit dat je digitale schermen en content aan de muren hebt hangen, betekent nog niet dat je echt de aandacht van je gasten zult trekken. De restaurants die het meeste succes hebben met digital signage leven volgens deze gouden regel:

SPEEL DE JUISTE CONTENT AF OP DE JUISTE PLAATS OP HET JUISTE MOMENT

We zetten de zes belangrijkste stappen uiteen die je moet nemen om dat te bereiken.

1: Definieer je doelstellingen.

De belangrijkste doelen van digital signage in restaurants zijn natuurlijk het verhogen van de omzet en het verbeteren van de gastbeleving, maar er zijn ook verschillende kleinere doelen die je zullen helpen die grotere doelen te bereiken. Om je investering in deze technologie echt te maximaliseren, moet je een specifieke contentstrategie opstellen die rekening houdt met deze kleinere doelen. Veelvoorkomende voorbeelden zijn:

 • Specifieke menu’s en dagspecialiteiten onder de aandacht brengen
 • Voorbijgangers aantrekken
 • Promotie van speciale evenementen en zusterrestaurants
 • Personeel, stamgasten en betrokkenheid bij de gemeenschap benadrukken
 • Een aanvulling op het interieur en de sfeer, het creëren van een “wow”-factor
 • Aanvulling op live TV/entertainment
 • Netheid en veiligheidsmaatregelen benadrukken

#2: Bepaal de locatie.

De locatie van de schermen binnen je restaurant is essentieel voor het maximaliseren van het succes van digital signage en je doelstellingen vertellen je precies waar de schermen moeten komen te hangen – niet andersom.

Als je bijvoorbeeld voorbijgangers wilt aantrekken, moeten je schermen naar buiten gericht zijn en in de ramen geplaatst worden. Dit klinkt natuurljk vanzelfsprekend, maar het is toch belangrijk om te benadrukken.

Als je specifieke menu’s wilt promoten terwijl de gasten in het restaurant zijn, moeten de schermen zich op plaatsen bevinden die de meeste, zo niet alle, gasten kunnen zien. Denk aan de vooringang, bij de bar en op weg naar de toiletten. Als je alleen de sfeer wilt verbeteren, kun je de schermen op subtiele, maar opvallende plaatsen in de ontvangstruimte of rond de perimeter van je restaurant installeren (bv. een video wall achterin je restaurant).

Als je al schermen hebt kun je overwegen ze te verplaatsen om de doelstellingen die je probeert te bereiken zo goed mogelijk te verwezenlijken. Wij raden ten zeerste aan een digital signage expert te raadplegen om de best mogelijke plaatsen voor je digitale schermen te bepalen.

 

#3: Stel een realistisch budget vast.

Er is geen standaard budget voor digital signage in restaurants, dus je zult wat extra onderzoek moeten doen en offertes aanvragen. Je moet rekening houden met de kosten van:

 • De mediaspeler (ook wel digital signage hardware genoemd). Het wordt ofwel tegen een vast bedrag gekocht of tegen een maandelijks bedrag gehuurd.
 • De digital signage software die de content dat op de schermen wordt getoond beheert. Software wordt meestal verpakt in een maandelijkse servicevergoeding.
 • Dienstenvoor ontwikkeling en beheer van content (indien nodig). Als je nog geen visuele content als afbeeldingen of video’s hebt, kunnen sommige aanbieders content voor je maken. Sommigen kunnen zelfs de content voor je beheren.
 • Schermen van commerciële kwaliteit* zijn er in alle soorten en maten van een breed scala aan merken met veelvuldige functies.
  Doe je huiswerk, want hoewel dit meestal de grootste kostenpost is, is het zeker niet een onderdeel om op te bezuinigen.

Enkele korte opmerkingen over schermen – Hoewel de schermen die je thuis gebruikt kunnen fungeren als digital signage oplossing, zijn ze om een aantal redenen niet geschikt voor zakelijk gebruik. Om te beginnen hebben commerciële schermen beschermende bezels (randen), zodat ze bestand zijn tegen extreme hitte. Bovendien zijn de HD-schermen die je thuis gebruikt ontworpen om ongeveer 4-6 uur per dag aan te staan, terwijl commerciële schermen gemaakt zijn om continu aan te staan. Ze zijn ook minder gevoelig voor “inbranden”, een aandoening die vaak voorkomt bij consumentenschermen. Ten slotte hebben schermen van commerciële kwaliteit een hogere beeldverhouding, wat resulteert in een beter beeld.

Om het meeste waar voor je geld te krijgen, wil je met één aanbieder in zee gaan die al deze componenten kan aanbieden. Je hoeft niet met verschillende leveranciers samen te werken om één oplossing te ondersteunen, waardoor je op lange termijn tijd en geld bespaart. Een geloofwaardige en betrouwbare leverancier van digital signage moet je ook een idee kunnen geven van een realistisch budget.

 

#4: Begin klein, schaal dan pas op.

Als je meerdere locaties hebt en digital signage nieuw voor je is, dan is het een goed idee om digital signage eerst in één of twee restaurants te implementeren voordat je het uitrolt naar de rest. Dit geeft je de kans om je digital signage strategie te testen en af te stemmen terwijl je je investering vooraf minimaliseert.

Als je slechts één locatie hebt, probeer dan eerst een paar schermen te implementeren en meet hun effectiviteit in een tijdsbestek van een paar maanden. Experimenteer met verschillende soorten content en krijg een goed gevoel voor wat werkt bij jouw gasten en wat niet. De tests die je in het begin doet, zullen later hun vruchten afwerpen.

 

5: Plan op dagdelen.

Tenzij je maar voor één maaltijd per dag open bent, moet je verschillende contentstrategieën toepassen voor verschillende tijdstippen van de dag om ervoor te zorgen dat je content relevant is. Zorg ervoor dat je je ontbijtspecialiteiten ‘s morgens promoot, je lunchmenu ‘s middags, enz.

Dat wil echter niet zeggen dat je je dinerkaart helemaal niet moet promoten tijdens het ontbijt of de lunch. Zo is het gebruik van een scherm bij de ingang met daarop je lunchmenu of voorgerechten voor het diner een prima manier om bekendheid te geven aan alles wat je te bieden hebt.

 

#6: Update je content regelmatig.

Nogmaals, je content moet zo relevant mogelijk zijn, zowel wat betreft timing als publiek. Als je bijvoorbeeld in november nog steeds “Zomerspecial – Surf N’ Turf” promoot, verlies je geloofwaardigheid bij je gasten, en jouw gebrek aan aandacht voor detail kan een slechte weerspiegeling zijn van andere aspecten in je restaurant.

Bovendien, als je week na week hetzelfde promoot, zullen jouw vaste klanten je digital signage uiteindelijk beginnen te negeren. Probeer meerdere lay-outs of versies van hetzelfde bericht in verschillende looks te maken. Je kunt ook een grote bibliotheek aanleggen met “evergreen” content die vaak kan worden uitgewisseld. Zelfs de kleinste veranderingen, zoals het veranderen van een achtergrond of de kleur van de tekst, houdt je publiek bezig.

Als vuistregel moet je ernaar streven de content minstens om de 4 weken bij te werken, waarbij elk seizoen belangrijke wijzigingen moeten worden aangebracht.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te bepalen waar je moet beginnen met jouw digital signage strategie. Neem vandaag nog contact op met onze digital signage experts voor meer informatie.

Tot slot, als je bedrijf op regionaal, nationaal of wereldwijd niveau locaties heeft, zorg er dan ook voor dat je “Digital Signage voor nationale en internationale merken” leest en download. Dit gratis eBook gaat nog dieper in op veel van de hier behandelde onderwerpen. Het biedt ook hele interessante inzichten voor wie digital signage op grote schaal wil implementeren.

KOM IN CONTACT MET ONS

Neem vandaag nog contact met ons op om de beleving in jouw winkels naar een hoger level te brengen.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.