+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

HET GELUID VAN JE BEDRIJF:

5 TIPS OM DE JUISTE TOON TE ZETTEN IN DE DECEMBERMAAND

Voor consumenten gaat het doen van kerstinkopen verder dan alleen de cadeaus die ze kopen. Het gaat om de vreugde tijdens de feestmaand; om in de stemming te komen, om het contact met familie en vrienden te herstellen en om het perfecte cadeau voor dierbaren te ontdekken en uit te zoeken. Retailers creëren deze ervaringen voor in-store shoppers met behulp van geluid, geur, beeld, design, verlichting en nog veel meer om de zintuigen te prikkelen en emoties op te roepen op een manier die eCommerce gewoonweg niet kan evenaren.

En niets is zo sfeerbepalend als muziek. Een goed uitgevoerde muziekstrategie voor de feestdagen zal klanten opbeuren, een feestelijke toon helpen zetten in je winkel en de unieke stem en persoonlijkheid van je merk versterken. Het kan ook bijdragen tot de algemene bedrijfsdoelstellingen: als consumenten van de beleving genieten, zullen ze er meer tijd doorbrengen en eerder geneigd zijn het hele jaar door terug te komen.

Maar muziek voor de feestdagen kan verrassend lastig zijn. Het is gemakkelijk om klanten of werknemers te ergeren met flauw of onophoudelijk “gejuich” of onbewust een nummer spelen dat cultureel ongepast is. Om je klanten gelukkige, feestelijke momenten te bezorgen, je merk te versterken en het beste uit het hoogseizoen te halen, geven we je belangrijke tips om je muziekstrategie voor de retail te perfectioneren.

TIP 1 WEES STRATEGISCH.

Muziek in de winkel is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Je zult een strategie moeten ontwikkelen voor het maken en uitvoeren van de seizoensgebonden afspeellijsten van dit jaar. Er gebeurt nooit iets geweldigs op shuffle. Kies melodieën die vrolijkheid verspreiden en die het winkelend publiek helpen te ontspannen, zich geïnspireerd te voelen en in de kerststemming te komen. Overweeg seizoensmelodieën die nostalgie oproepen – die consumenten terugbrengen naar de warme kerstherinneringen uit hun eigen jeugd – zolang ze maar on-brand zijn.

Je moet ook rekening houden met de gemiddelde tijd die je klanten besteden aan winkelen, ook wel hun verblijftijd genoemd. Vervolgens kun je de beleving afstemmen op de cadans van je klant. Als je gemiddelde verblijftijd bijvoorbeeld 30 minuten is, kun je overwegen om je muzikale beleving in stappen van dezelfde duur op te bouwen. Het idee is dat je, naarmate je je klanten beter kent, ervoor zorgt dat je die gegevens en inzichten gebruikt, zodat je je kans om met hen in contact te komen niet mist. Beschouw elk winkelbezoek als een unieke beleving. Hoe ga je de komende 30 minuten vorm geven?

TIP 2: ONTHOUD! EEN VLEUGJE IS GENOEG.

Hoe hartverwarmend kersthits ook kunnen zijn, ze kunnen snel hun glans verliezen. Streef ernaar om kerstmuziek te combineren met andere stijlen om oververzadiging van het winkelend publiek (en winkelpersoneel!) te voorkomen en om trouw te blijven aan en consistent te zijn met je eigen merkgeluid. Bedenk dat klanten dezelfde liedjes kunnen horen in andere winkels die ze bezoeken. Doordachte in-store muziek is een manier om op te vallen en je merk te versterken. Het is over het algemeen het beste om een incrementele en geschaalde benadering te volgen om kerstmuziek te introduceren, waarbij het percentage kerstmuziek toeneemt naarmate je dichter bij de laatste winkeldag komt. Speel dus nooit 100% kerstmuziek, maar zorg voor een goed afgeronde mix van bij je merk passende nummers – zowel voor als na de feestdagen – zodat zowel je werknemers als jouw klanten niet steeds dezelfde deuntjes te horen krijgen.

En over werknemers gesproken: in de huidige concurrerende arbeidsmarkt is de werkcultuur belangrijker dan ooit. Steeds maar weer dezelfde kerstliedjes spelen zorgt voor een minder-dan-ideale werkomgeving. Creëer een aangename vibe voor je team, zodat ze betere ambassadeurs voor jouw merk kunnen zijn. Het is belangrijk om een goede bedrijfscultuur te koesteren en de ervaring van het personeel niet op te offeren in je streven naar een optimale klantbeleving voor shoppers.

Het doel is om die goede plek te vinden die een positieve en aantrekkelijke omgeving creëert voor zowel winkelmedewerkers als shoppers.

TIP 3: BEGRIJP DE NIEUWE PLANNING VOOR HET DOEN VAN DE KERSTINKOPEN.

Het winkelseizoen voor de feestdagen heeft zich geleidelijk uitgebreid. Dit jaar is de urgentie voelbaar door de uitdagingen in de supply chain en zorgen over transport. Retailers geven een duidelijke boodschap aan de consument: begin vroeg met het doen van de kerstinkopen om ervoor te zorgen dat je alles op tijd in huis hebt. Dit gevoel kan consumenten ertoe aanzetten in de winkel te gaan winkelen, in plaats van online, zodat ze de cadeaus direct mee naar huis kunnen nemen. Dit betekent ook dat shoppers hun lijstjes heroverwegen om ze zo vroeg mogelijk af te kunnen vinken. En de retailers die dit inzien hebben hun actieplan voor de feestdagen al aangepast – door te kiezen voor een aantal promoties die eerder beginnen dan normaal en door af te stappen van de eerdere eendaagse verkooptactieken.

Wat betekent dit voor de muziek? Als de muziek in de winkels correct is geprogrammeerd, kun je kerstliedjes al vroeg in het jaar laten horen – al vanaf eind oktober, als je ook kleine hoeveelheden POS- en in-store commercials voor de decembermaand hierin meeneemt. Consumenten zijn immers al in de stemming voor de feestdagen.

TIP 4 : OVERSTEM JE MERKGELUID NIET.

Voor sommige retailers zijn de kerstklassiekers een natuurlijke uitbreiding van hun merk. Voor anderen kan het moeilijker zijn om de kerstgedachte in lijn te brengen met hun merkgeluid. Een getalenteerde Music Designer kan helpen liedjes te vinden die deze kerstgedachte vangen – liedjes over familie en vrienden, gemeenschap, liefde en hoop – zonder te vervallen in overdreven cheesy, onbehouwen of anderszins merkvreemd terrein.

Als je wilt experimenteren met modernere kerstliedjes, kies dan voor beproefde liedjes gezongen door bekende artiesten. We hebben de afgelopen jaren al meer traditionele kerstmuziek in een nieuw jasje gestoken zien worden, met veel hedendaagse artiesten die hun kijk op kerstklassiekers uitbrachten. Echt nieuwe, originele kerstliedjes doen er echter langer over om aan te slaan. Het duurt jaren voor een liedje is ingeburgerd in onze collectieve tijdgeest. Een voorbeeld: Mariah Carey’s “moderne hit,” All I Want for Christmas is You, is meer dan 25 jaar oud!

TIP 5 WEES CULTUREEL EN SOCIAAL GEVOELIG.

Het is altijd het beste om afstotende of polariserende selecties te vermijden. Tenzij je merk zeer uniek is en “kitsch” omarmt als onderdeel van zijn algehele persoonlijkheid, komen grappige- en nieuwe liedjes zelden als schattig of grappig over op de meerderheid van de shoppers en blijven ze nauwelijks hangen. Wees dit jaar extra waakzaam bij het selecteren en evalueren van de muziek in je winkels en zorg ervoor dat de keuzes cultureel en sociaal passend zijn. Kerstmuziek wordt meestal maar één keer per jaar uitgebracht, zodat het niet het hele jaar door toegankelijk is. Het moet worden herzien. Je hebt een proces nodig voor lyrische beoordeling of een partner die ervoor kan zorgen dat elk liedje dat je speelt goed is doorgelicht. Net zoals bedrijven het hele jaar door met alle muzikale afspeellijsten zouden moeten doen, is het belangrijk om op alle teksten in je muziekselecties te letten om ervoor te zorgen dat de teksten voldoen aan je eigen individuele merknormen en in overeenstemming zijn met de waarden van je doelgroep.

Met de muziekoplossingen voor de retail kun je zo hands-on of hands-off zijn als je zelf wilt. Je kunt gebruik maken van muziek voor zakelijke technologie om seizoensgebonden afspeellijsten samen te stellen, of vertrouwen op streaming oplossingen, zolang de selecties zijn doorgelicht en de juiste licentie hebben voor zakelijk gebruik. Om een soundtrack op maat te ontwerpen en regelmatig bij te werken, kun je overwegen met een muziekontwerper te gaan samenwerken. Als elk nummer met de hand wordt uitgekozen (human curation), is de kans groter dat jouw in-store beleving opvalt, authentiek aanvoelt en positieve merkassociaties bij het winkelend publiek opwekt.

Volg deze tips om je te helpen een muziekstrategie voor de feestdagen uit te stippelen die de magie van het seizoen en het plezier van het winkelen vastlegt en tegelijk potentiële valkuilen vermijdt. Voor meer informatie over hoe Mood Media je kan helpen bij het creëren van een strategie en het uitvoeren van jouw muziekplan voor de feestdagen, ga je naar moodmedia.com/nl/geluid/ of neem je vandaag nog contact met ons op.

KOM IN CONTACT MET ONS

Neem vandaag nog contact met ons op en verbeter de klantbeleving in je winkel.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.