+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

DE BELEVING IN DE SUPERMARKT VERBETEREN MET IN-STORE MEDIA

De beleving in de supermarkt verbeteren met In-store Media

Het verdienen van klantloyaliteit en het wekelijks terugbrengen van klanten naar je winkel is niet eenvoudig, zeker niet in de hyperconcurrerende supermarktsector van vandaag. Alsof een oververzadigde markt nog niet genoeg uitdaging is, moeten food retailers vandaag ook voldoen aan de groeiende vraag naar online en omnichannel winkelen, afhalen en bezorgen aan de deur en een veilige omgeving bieden voor shoppers.

Decennialang bestond het recept voor blijvende klantenbinding uit vier eenvoudige ingrediënten:

 • Geweldige prijzen
 • Sterke inventaris / lage OoS
 • Consistente kwaliteit
 • Attente klantenservice

Vandaag leveren die ingrediënten alleen een vrij flauw brood op, om het zo maar te zeggen. Het spel is de afgelopen tien jaar drastisch veranderd, en uw klanten verwachten iets meer dan een aangename begroeting en geweldige aanbiedingen. En terwijl het hebben van een schone, open en uitnodigende winkel ooit één van de hoogste doelstellingen was, zijn die kwaliteiten vandaag de dag slechts een essentieel uitgangspunt van een beleving die klanten terugbrengt.

 

Een multi-zintuiglijke beleving is nu belangrijker dan ooit

Om een hoger loyaliteitsniveau te bereiken en de shoppers van vandaag voor je te winnen, moet je hen op een emotioneel, multi-zintuiglijk niveau aanspreken en een beroep doen op hun voorkeuren voor in-store ervaringen. Als wij bijvoorbeeld weten dat een beroep doen op de smaakzin met trendy elementen, zoals grotere food courts en wijnbars een doeltreffende manier is om klanten terug te lokken, welke andere zintuigen kunnen wij dan aanspreken om hetzelfde doel te bereiken? Het antwoord: allemaal.

Dat is waar in-store media-oplossingen in beeld komen, een effectief en strategisch gebruik ervan kan een belangrijke rol spelen bij het leggen van de basis voor een blijvende merkloyaliteit. Wanneer je bijvoorbeeld de muziek draait waar zij van houden en hen betovert met digitale signage, dan hebben de klanten van vandaag het gevoel dat je winkel hun soort plaats is. Als je de juiste geuren op de juiste plaatsen gebruikt, help je positieve herinneringen op te roepen en nieuwe herinneringen te creëren die je klanten zullen associëren met jouw merkbeleving. Als u deze elementen gebruikt om winkelen minder als een karwei te laten voelen en meer als een leuke manier voor een koppel om een uurtje of zo samen door te brengen, dan beginnen klanten naar uw winkels te verwijzen als “waar wij winkelen”.

In dit artikel leggen we uit hoe je in-store media op de juiste manier kunt inzetten om dat noodzakelijke niveau van klantloyaliteit te creëren – en jouw winkel in “hun winkel” te veranderen.

 

#1: Speel de juiste muziek.

Muziek is altijd al een essentieel element van de winkelbeleving geweest – en zal dat ook altijd blijven. Jarenlang was het in de food retail sector gebruikelijk iets betrekkelijk neutraals te spelen, zoals Pop of Orchestral, afhankelijk van het soort sfeer dat men wilde scheppen. Muziek betekent vandaag de dag echter meer voor de klanten dan ooit tevoren, en een generieke programmering zal niet veel doen om jouw klanten aan je te binden of jouw winkel te differentiëren.

Anderzijds is het spelen van een op maat gemaakt programma – of programma’s – de manier om op een dieper emotioneel niveau contact te maken met jouw unieke clientèle, terwijl je een geluid laat horen dat ze bij geen enkele andere supermarkt zullen horen. Wanneer u werkt met een ervaren custom muziek ontwerper, zullen ze de tijd nemen om te leren over uw merk, uw kernwaarden en het type ervaring dat u wilt creëren. Zij zullen ook bijzonderheden willen weten over de levensstijl en de demografie van je doelgroep. Dit zijn de factoren die de ontwerper in staat zullen stellen een echt merkprogramma samen te stellen waar je klanten van zullen houden – en over zullen praten.

Blijf weg van streamingplatforms voor consumenten die algoritmen gebruiken om je programma’s te genereren. Algoritmes mogen dan slim lijken, maar ze kunnen niet het niveau van maatwerk en nuance bieden waarmee je jouw shoppers een echt gevoel van verbondenheid kunt geven. Bovendien is de muziek die deze B2C-platforms leveren niet commercieel
met licentie voor zakelijk gebruik
wat betekent dat je ze niet legaal kunt gebruiken. Als je betrapt wordt, kunnen de boetes zeer hoog oplopen en nadelig zijn voor je bedrijf.

#2: Boek resultaten met Digital Signage.

Het is een feit dat mensen van nature visueel ingesteld zijn. Daarom maken steeds meer toonaangevende supermarkt-merken gebruik van verschillende soorten digital signage (ook wel narrowcasting genoemd) om de winkelbeleving te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en enorme verkoopresultaten te behalen. Mood heeft bijvoorbeeld een 60-daagse cas estudy uitgevoerd bij een Earth Fare locatie in Charlotte, NC, waarbij zij een stijging van 10% zagen in de “Eat In” verkoop van voedsel na het toevoegen van Mood’s digital signage oplossingen aan hun café.

De typische supermarkt biedt eindeloze toepassingen voor digital signage, waaronder:

 • Full-service afdelingen
 • Klantenservice (bv. interactieve kiosken)
 • Café- en voedselservice (bv. digital signage, digitale menuborden en Mood TV)
 • Zuivel, diepvriesproducten en andere bederfelijke waren
 • Foyer en ingang

Bovendien, het middelpunt van de winkel is ook een uitstekende locatie voor digital signage, dankzij een revolutionaire nieuwe toepassing genaamd Smart Digital Shelving. Digitale schappen kunnen uitstekende resultaten opleveren in de gangpaden en op schapdragers en vleugels, zodat je producten effectiever kunt promoten dan met traditionele schapdragers.

Met digital signage kun je er ook voor zorgen dat je klanten volledig op de hoogte zijn van alle veiligheidsmaatregelen in je supermarkt, zodat je de communicatie en voorschriften snel en effectief kunt bijwerken als ze blijven veranderen.

Ten slotte is digital signage ook een uitstekend hulpmiddel in pauzeruimtes of back-of-house magazijnruimten voor betrokkenheid, erkenning en training van werknemers. Je kunt veiligheidstips geven, vacatures plaatsen, opleidingsvideo’s tonen en nog veel meer. Een van de meest aantrekkelijke voordelen van digital signage voor marketeers is natuurlijk dat u het automatisch kunt bijwerken wanneer het wordt ondersteund door een webgebaseerd content management systeem. Dankzij dat ene voordeel zult u ook minder afhankelijk zijn van traditionele statische signage, wat op zijn beurt lagere printkosten betekent.

Bedenk dat digital signage weliswaar nog relatief nieuw is voor de supermarktbranche, maar dat het voor de rest van de wereld geen trend meer is. Je klanten verwachten dit te zien in de bedrijven die zij bezoeken – en jouw winkel is geen uitzondering. Digital Signage is een absolute must voor elke supermarkt die de volgende stap voorwaarts wil zetten in zijn streven om zijn klanten te boeien, de verkoop te stimuleren en de efficiëntie te verbeteren.

Voor meer informatie over het implementeren van digital signage op schaal, lees Digital Signage voor nationale en internationale merken. Deze uitgebreide gids gaat in op de essentie die u moet weten voor het ontwikkelen en implementeren van een effectieve digital signage strategie binnen uw organisatie.

#3: Zorg voor de juiste boodschap.

Zelfs met de opkomst van digitale signage en de steeds veranderende aard van de in-store beleving, blijven on-hold en overhead berichten een zeer effectief middel om de winkelbeleving te verbeteren en de verkoop te stimuleren. Bellers in stilte in de wacht laten staan is dodelijk – en werknemers vragen om handmatig wachtberichten op te nemen en live aankondigingen te doen via het PA-systeem is geen doeltreffende of consistente aanpak. Op zijn minst, moet je berichtgeving:

 • Een professionele stem hebben, die klinkt als jouw merk
 • Shoppers verwelkomen
 • Specials onder de aandacht brengen
 • Een vloeiende overgang in en uit de muziek hebben
 • Actuele, nuttige en relevante informatie te verstrekken aan bellers
 • Verkeer naar specifieke gebieden van de winkel leiden, bijv. delicatessen, promoties van de viswinkel, enz.

Het implementeren van informatieve en geruststellende audioberichten in de winkel kan ook helpen om de overgang terug naar je supermarkt te vergemakkelijken, klanten te begeleiden en een algehele prettige ervaring te bieden aan degenen die misschien nog steeds huiverig zijn om terug te keren in de winkel.

Hoewel je een consistente stem en een aantal consistente kernboodschappen wilt, worden ook winkelspecifieke berichten aanbevolen om een nog meer gepersonaliseerde, lokale beleving te creëren. Wij raden aan te werken met een
professioneel
messaging provider
om ervoor te zorgen dat uw messaging-oplossingen aan deze eisen voldoen.

 

#4: Benut geurmarketing.

De kracht van geur in een supermarkt is onmiskenbaar. De meeste geuren die wij tijdens het winkelen waarnemen, zijn natuurlijke geuren (b.v. de geur van versgebakken brood of versgezette koffie). Je kunt jouw organische aanpak van geurmarketing echter ook aanvullen met een geurverspreidingssysteem om de winkelbeleving verder te verbeteren, extra producten te promoten en meer verkeer naar specifieke afdelingen te leiden.

Je kunt bijvoorbeeld een subtiele geur van hickory smoke bij de ingang van de winkel gebruiken als je mensen naar de vleesafdeling of het foodcourt wilt lokken. Of je kunt de geur van versgebakken koekjes versterken om de bakkerijverkoop te stimuleren. Koppel deze geuren ook aan promotionele digital signage bij de ingang en je zult een aantal solide cijfers verzamelen.

Daarnaast zul je ook geurmarketing willen inzetten om de toiletten fris te laten ruiken tussen de schoonmaakbeurten door. Dit extra tintje zal een grote indruk maken op je klanten. Leer meer over de vele mogelijkheden en het potentieel van geurmarketing om een nog gedenkwaardiger zintuiglijke ervaring te creëren.

 

#5: Bespaar niet op AV-systemen.

AV-systemen lijken misschien utilitair, maar het is niet ideaal om op deze componenten te beknibbelen. Luidsprekers en schermen van commerciële kwaliteit zijn essentieel om ervoor te zorgen dat uw muziek-, berichtgevings-, digital signage- en paging-systeem effectief zijn.

Over schermen gesproken: de consumentenschermen die je thuis gebruikt, zijn niet ontworpen voor gebruik in een zakelijke omgeving. Ze zijn niet gemaakt om 12-15 uur achtereen aan te staan en ze hebben geen structurele behuizing die bestand is tegen het overvloedige stof en de hoge temperaturen die in een supermarkt kunnen voorkomen. Schermen van commerciële kwaliteit daarentegen zijn ontworpen om de hele dag te functioneren en hebben een beschermende behuizing die vet en stof tegenhoudt. Ze worden ook geleverd met robuuste garanties die je niet krijgt bij consumentenproducten.

Wij raden aan te werken met een professionele AV-leverancier die ook plaatselijke service en installatie aanbiedt. Als een luidspreker of scherm uitvalt, wil je de gemoedsrust hebben dat je dergelijke problemen tijdig kunt laten oplossen.

 

Tot slot: zie je media-oplossingen niet als afzonderlijke instrumenten op parallelle paden. Zorg ervoor dat ze geïntegreerd, op elkaar afgestemd zijn en samenwerken aan dezelfde doelstellingen – de verkoop stimuleren, de efficiëntie verbeteren en de winkelbeleving verbeteren om de klantloyaliteit te vergroten.

Om meer te leren over het verbeteren van de beleving in jouw winkels, neem je vandaag nog contact met ons op. Wij helpen tientallen toonaangevende supermarktmerken over de hele wereld om de winkelbeleving te verbeteren en blijvende klantloyaliteit te genereren – en wij hebben de expertise en betaalbare oplossingen om je te helpen hetzelfde te doen.

KOM IN CONTACT MET ONS

Neem vandaag nog contact met ons op om de beleving in jouw winkels naar een hoger level te brengen.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.