+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

De toekomst van retail vormgeven: Belangrijkste inzichten uit ShopTalk 2024

Vier dagen lang werden de deelnemers getrakteerd op een dynamische mix van inzichtelijke keynotes, workshops en krachtige connecties tijdens ShopTalk 2024, een bekende conferentie van retail changemakers.
Op de beursvloer werden technologiepartners van het hoogste niveau gepresenteerd, die elk een blik boden op de toekomst van de branche.
En net toen je dacht dat het niet beter kon, werd het evenement afgesloten met een onvergetelijk white-out strandconcert met niemand minder dan Ludacris zelf.

ShopTalk is een bewijs van de veerkracht, het aanpassingsvermogen en de innovatie van het ecosysteem retail.
Het evenement onderzocht:

  • De transformatie van digitale strategie door personalisatie en AI.
  • Merkvertrouwen en berichtgeving.
  • Unified Retail Belevingen en het naadloos in kaart brengen van het klanttraject.
  • Retail medianetwerken (RMN’s) en change agents in retail.

Deze concepten zijn niet zomaar modewoorden; het zijn de uitdagingen, kansen en vereisten die retail vormgeven.

Bij Mood Media begrijpen we het belang van deze thema’s omdat we toegewijd zijn om voorop te lopen bij deze veranderingen en geavanceerde digitale retailoplossingen te leveren.
Hier zijn een aantal van onze inzichten en meegenomen ideeën van dit evenement.

Geavanceerde klantsegmentatie

Je klanten begrijpen is belangrijker dan ooit.
Dat is waar geavanceerde klantsegmentatie om de hoek komt kijken.
Door gebruik te maken van geavanceerde analyses en AI-gestuurde inzichten kunnen retailers een diep, 360-graden beeld krijgen van het gedrag, de voorkeuren en de behoeften van hun klanten.

Zoals tijdens ShopTalk werd benadrukt, vertrouwen moderne merkmarketeers steeds meer op klantsegmentatiemodellen om hun marketinginspanningen te personaliseren en op maat gemaakte belevenissen te creëren.
Door gebruik te maken van psychografische en gedragsmatige inzichten in plaats van alleen demografische basisgegevens, kunnen retailers unieke klantsegmenten identificeren en gerichte strategieën ontwikkelen om elke publieksgroep te betrekken en te verblijden.

Klantsegmentatie stelt merken in staat om gepersonaliseerde belevingen op schaal te leveren.
Met behulp van AI en machine learning (ML) kunnen retailers ongelooflijke hoeveelheden klantgegevens in realtime analyseren om patronen te identificeren en toekomstig gedrag te voorspellen.
Met deze mogelijkheden kunnen retailers de juiste boodschap, het juiste product of het juiste aanbod op het juiste moment aan de juiste klant leveren, waardoor een gevoel van relevantie en verbondenheid ontstaat.

Maar personalisatie gaat niet alleen over marketing; het creëert een naadloze, op maat gemaakte beleving bij elk contactmoment, vanaf het moment dat een klant je merk ontdekt tot de follow-up na de aankoop.
Door gebruik te maken van klantsegmentatie-inzichten kunnen retailers alles optimaliseren – productassortiment, prijsstelling, inrichting van de winkel, klantenservice, noem maar op.
Het resultaat?
Elke interactie voelt op maat gemaakt voor elke individuele shopper.

Denk maar aan hoe vaak je een winkel bent binnengelopen en hebt gemerkt hoe de lay-out je moeiteloos door de gangpaden leidt.
Of hoe het voelt om productaanbevelingen op maat te krijgen op basis van je surfgeschiedenis.
Deze attente details zijn gedenkwaardig en zorgen voor een sterke band met klanten – en dit is nog maar het begin van wat personalisatie kan bieden.
Klantbelevingen op maat zorgen ervoor dat trouwe klanten terugkomen omdat ze weten dat hun voorkeuren worden begrepen en dat er aan hun wensen wordt voldaan.

Bij Mood richten we ons op het helpen van merken bij het personaliseren van klantbetrokkenheid door het combineren van technologie met inzichten in retailgegevens om ervoor te zorgen dat ze de juiste content op het juiste moment leveren, waardoor een gevoel van verbondenheid ontstaat dat de transactie ver overstijgt.
Door gebruik te maken van geavanceerde analyses en AI-gedreven inzichten kunnen retailers elke klant het gevoel geven dat hij gezien, gehoord en gewaardeerd wordt.

Collaboration for customer value

In the age of the connected consumer, no brand is an island. ShopTalk highlighted that collaborations and partnerships are becoming increasingly crucial for retailers looking to deliver value to their customers. By joining forces with complementary businesses, brands can tap into new audiences, expand their offerings and create unique experiences that set them apart from the competition.

But, not all collaborations are created equal. To truly resonate with today’s customers, particularly Gen Z, brand partnerships must offer a clear and compelling value proposition. A McKinsey study on holiday shopping trends reported that Gen Z was the only generation to rank quality as more important than price. Though they’re still seeking the best prices, they’re not willing to compromise on quality. Additionally, this generation is known for its discerning tastes and desire for authenticity and transparency. They want to know what’s in it for them and can quickly spot partnerships that feel forced or inauthentic.

Retailers moeten hun publiek niet alleen op demografisch niveau begrijpen om via merksamenwerking klantwaarde te kunnen bieden.
Het identificeren van belangrijke trends, waarden en aspiraties helpt retailers bij het zoeken naar partnerschappen die aansluiten bij de prioriteiten van klanten en zinvolle waarde leveren.

Een manier om dit te doen is door samen te werken met influencers, die een uniek vermogen hebben om de voorkeuren en gedragingen van hun volgers vorm te geven.
Deze samenwerkingen geven retailers waardevolle inzichten in wat aanslaat bij hun doelgroep, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van de community en geloofwaardigheid van de influencer.

Om een cultuur van partnership te creëren waarin klanten centraal staan, is het nodig om een gepersonaliseerde service met toegevoegde waarde te bieden.
Door gebruik te maken van geavanceerde tools en platforms, zoals die in het aanbod van MOOD, kunnen retailers silo’s doorbreken en samenwerking tussen verschillende functies vergemakkelijken.

Met onze digital signage voor de retail en content management systemen kunnen teams bijvoorbeeld snel en eenvoudig berichten en promoties op meerdere touchpoints bijwerken, waardoor een consistente en samenhangende merkbeleving wordt gegarandeerd.
Onze tools voor gegevensanalyse bieden een gedeeld overzicht van klantinzichten, zodat teams weloverwogen beslissingen kunnen nemen en snel kunnen inspelen op veranderende behoeften en voorkeuren.
Deze aanpak verbetert de operationele efficiëntie en versterkt de klantbetrokkenheid en -loyaliteit.

Importance of the employee experience

Brand associates, or store and brand employees, are often the face of the brand, and their interactions with customers can make or break the shopping journey. One-third of customers will leave a brand they love after just one bad experience, while 92% would completely abandon a company after two or three negative interactions. Employees play a crucial role in creating an impactful store environment by applying the brand’s values and personality to tangible customer experiences. Whether through their product knowledge, customer service skills or ability to create unforgettable moments, brand associates can transform a simple transaction into a lasting emotional connection.

Retailers moeten de unieke inzichten en expertise van hun medewerkers benutten via focusgroepen en andere feedbackmechanismen om deze waardevolle bron echt te benutten.
Met deze aanpak kunnen winkelmedewerkers hun visie op alles delen, inclusief de indeling van de winkel, merchandising, pijnpunten van klanten en onvervulde behoeften.
Wanneer merken actief luisteren naar en leren van hun medewerkers, kunnen ze beter kansen voor verbetering en innovatie identificeren en hun medewerkers in staat stellen om echte partners te zijn in het stimuleren van het bedrijf.

Het belang van brand associates gaat verder dan het winkelniveau.
Terwijl retailers innovatie en groei in de hele organisatie stimuleren, moeten ze ook manieren vinden om toptalent in elke vertical aan te trekken en te behouden door een cultuur te creëren die creativiteit, samenwerking en klantgerichtheid waardeert en beloont.
Dit biedt teamleden kansen om te groeien en hun carrière te bevorderen.

Bij Mood begrijpen we de cruciale rol van merkmedewerkers bij het creëren van een naadloze klantbeleving.
Om onze klanten te ondersteunen bij het versterken van de positie van hun medewerkers, bieden we een reeks oplossingen die zijn ontworpen voor het stimuleren van betrokkenheid, het verzamelen van feedback en het verbeteren van de beleving van medewerkers in de winkel.

We zijn een samenwerking aangegaan met een retailmerk om een muziekbord voor medewerkers te ontwikkelen, zodat medewerkers direct feedback kunnen geven op content via een online portal op basis van klantinzichten.
Dankzij dit initiatief kon het merk zijn medewerkers actief betrekken bij het vormgeven van de muziekbeleving in de winkel, waardoor een gevoel van eigenaarschap en trots onder het personeel ontstond.

Een andere oplossing voor de beleving van medewerkers die we hebben geïmplementeerd, met name in de quick-service restaurant (QSR) industrie, zijn back-of-house digital signage oplossingen die de communicatie met het personeel vergemakkelijken, nieuws en mijlpalen van medewerkers onder de aandacht brengen en motivatie bieden.
Deze displays houden werknemers op de hoogte en helpen een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid te creëren.
Retailers kunnen onze digital signage ook gebruiken om berichten van de C-suite en bedrijfsaankondigingen door te geven.
Deze directe communicatielijn helpt bij het bevorderen van een cultuur van transparantie, betrokkenheid van werknemers, vertrouwen en erkenning, wat essentieel is voor een bevredigende beleving van werknemers en een hoge retentiegraad.

Medewerkers zijn het hart en de ziel van de beleving van retail.
Retailers moeten hun inzichten gebruiken om een cultuur van innovatie en klantgerichtheid te creëren.

Opleving van ervaringsmarketing

Na jaren van focus op digitale kanalen en e-commerce, herontdekken merken de kracht van live, immersieve belevingen om op een dieper niveau contact te maken met klanten.
Tijdens ShopTalk waren de aanwezigen enthousiast over de heropleving van ervaringsmarketing en live eventmarketing.
Merken investeren veel in het creëren van memorabele momenten, zoals pop-up winkels, productlanceringen en concerten, die alle zintuigen aanspreken en een blijvende indruk achterlaten.

Belevingsmarketing brengt merk- en prestatiemetingen op doordachte wijze in evenwicht en zorgt ervoor dat deze belevingen echte bedrijfsresultaten opleveren.
Dit betekent dat vooraf duidelijke doelstellingen en KPI’s moeten worden vastgesteld en dat gegevens en analyses moeten worden gebruikt om de impact van ervaringsgerichte campagne-elementen zoals merkbekendheid, overweging, verkoop en loyaliteit te volgen.
Verschillende merken, waaronder Crocs, Forever 21 en Coach, hebben aangegeven dat dit een aandachtspunt is.

Bij Mood Media begrijpen we de kracht van ervaringsmarketing om percepties te vormen, gedrag te activeren en bedrijfsresultaten aan te tonen.
Daarom kiezen we voor een geïntegreerde benadering van content, technologie en gegevens om belevingen te creëren die diep resoneren met klanten.

Onze diensten omvatten een team van creatieve strategen en ontwerpers die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van meeslepende, multi-zintuiglijke ervaringen die merken tot leven brengen met op maat gemaakte muziek en video content, interactieve displays, installaties en nog veel meer.
We helpen merken gedenkwaardige en meetbare momenten te creëren met behulp van geavanceerde tools waarmee merken deze belevingen op grote schaal kunnen leveren en hun impact kunnen meten.
Deze inzichten optimaliseren experientiële strategieën en bewijzen de ROI.

De heropleving van ervaringsmarketing is een bewijs van de blijvende kracht van menselijke connecties in een steeds digitalere wereld.
Door live, meeslepende belevingen te creëren die alle zintuigen aanspreken en een blijvende indruk achterlaten, kunnen merken diepere, betekenisvollere relaties met hun klanten opbouwen.

Merken die voorop willen blijven lopen, moeten bereid zijn om verandering en innovatie te omarmen.
Wij zijn vastbesloten om voorop te blijven lopen met deze trends en onze klanten te helpen navigeren door het dynamische landschap van retail.
Als je klaar bent om je retail beleving naar een hoger niveau te tillen, neem dan hier contact met ons op.