+32 (0) 15 744 100 Support Client Login

HET GROTERE VERHAAL ACHTER ZWARTE VRIJDAG

Ken je de echte geschiedenis achter Black Friday? De meeste mensen geloven dat de naam voortkomt uit het idee dat winkels van “in het rood”, wat betekent in de schulden, naar “in het zwart” gaan, wat betekent dat ze winst maken. Als dat de oorsprong is die je kent, dan heb je half gelijk. Maar het is niet het hele verhaal.

De naam Black Friday komt eigenlijk uit Philadelphia, USA. In de jaren ’50 organiseerde Philadelphia de jaarlijkse Army-Navy voetbalwedstrijd op de zaterdag na Thanksgiving. Fans die de dag ervoor vroeg arriveerden, kwamen massaal naar de stad om hun kerstinkopen te doen. De toestroom van toeristen uit de stad, voetbalfans en vakantiegangers zorgde voor enorme files en opstoppingen in de stad, waardoor de hele politiemacht van Philadelphia paraat moest zijn.

Omdat al het personeel nodig was, mochten agenten de vrijdag na Thanksgiving niet vrij nemen. Het hele korps moest extra lang werken om de grote gebeurtenis het hoofd te bieden. Dit leidde ertoe dat de politie de dag “Zwarte Vrijdag” noemde. In de jaren zestig was de naam blijven hangen.

Er waren verschillende pogingen van retailom de dag om te dopen tot “Big Friday” om de negatieve connotaties weg te poetsen. Maar de naam Black Friday bleef bestaan. In de volgende decennia begon de naam zich te verspreiden over de Verenigde Staten. Het was in de jaren tachtig dat pogingen tot rebranding het verhaal veranderden in het verhaal waarmee wij het meest vertrouwd zijn. Winkeliers pochten dat Black Friday de dag was waarop winkels eindelijk winst maakten en hun boekhouding van rood naar zwart ging.

[Photo Credit: New York Times]
[Photo Credit: New York Mag]

In de loop der jaren is Black Friday uitgegroeid van een verkoopdag tot een promotie-evenement dat bijna een feestdag op zich is geworden. Wat begon als een klein promotie-evenement met verkoop om klanten te lokken, groeide al snel uit tot een fenomeen. We kennen nu het beeld van shoppers die urenlang voor een winkel kamperen, of die worden meegesleurd in een menigte mensen alleen maar om kans te maken op een geweldige deal.

Black Friday is sindsdien uitgebreid tot buiten de fysieke winkelruimte met de oprichting van Cyber Monday in het begin van de jaren 2000, zo genoemd vanwege de stortvloed aan online-winkelaanbiedingen.

Maar heeft Black Friday nog steeds zoveel invloed op consumenten als in het verleden?

In een Mood uit 2021 zei 65% van de shoppers dat ze nog niet zo vaak winkels bezoeken als vóór Covid-19. Vandaag de dag beginnen consumenten echter weer te genieten van de fysieke winkelervaring. Volgens het nieuwste rapport vanMood winkelt 71% van de consumenten over de hele wereld nu even vaak of zelfs vaker in fysieke winkels dan vóór de pandemie.

Uit studies blijkt ook dat 35% van de consumenten nog steeds van plan is om op Black Friday persoonlijk te winkelen. Verkopen en promoties worden nog steeds genoemd als de belangrijkste reden om bij bepaalde retailte winkelen. In feite zegt 32% van de shoppers dat zij tijdens Black Friday en Cyber Monday bij specifieke retailzullen winkelen vanwege de prijzen en aanbiedingen.

[Photo Credit: Buzzfeed]

De winkelervaring speelt een grote rol in de bereidheid van consumenten om opnieuw in de winkel te gaan winkelen. Maar om klanten aan te trekken in de fysieke retail zijn geweldige aanbiedingen slechts een deel van de vergelijking. Shoppers genieten nog steeds van het plezier en het wonder van een boeiende kerstwinkelervaring.

Dus hoe kunt u ervoor zorgen dat uw winkel deze Black Friday aan de verwachtingen van de klant voldoet?

Zorg voor een ruimte die het winkelend publiek boeit en in een positieve stemming brengt. Dit kan een diepgaand effect hebben op hun bereidheid om van uw merk te kopen. 84% van de shoppers zei dat ze zouden terugkeren naar winkels met een aangename sfeer.

Om deze boeiende ervaring te creëren, spelen de beelden, de geluiden en zelfs de geur van de vakantie een rol. Seizoensgebonden vakantiemuziek en nostalgische aroma’s zijn essentieel om een aangename vakantiesfeer te creëren. Andere voorzieningen kunnen ook een positieve kijk op uw merk opbouwen, met aanbiedingen zoals gratis Wi-Fi rond uw pand en spannende visuele displays.

[Photo Credit: New York Post]

Het gebruik van Digital Signage in uw winkels kan klanten betrekken met visuals die niet alleen uw publiek boeien en vermaken, maar ook kunnen onderwijzen en informeren. Digital Signage kan verkoop en speciale aanbiedingen promoten op opvallende manieren die gedrukte bewegwijzering eenvoudigweg niet kan bieden. En met de mogelijkheid om uw bewegwijzering gemakkelijk en snel online bij te werken, zorgt u ervoor dat uw inhoud consistent en accuraat is.

Digitale bewegwijzering is ook een geweldige manier om opstoppingen te verlichten. Gebruik bewegwijzering om uw klanten de weg te wijzen naar seizoensgebonden delen van de winkel, naar gepromote artikelen of gewoon naar de kassa.

Gebruik digital signage ook om te communiceren met uw medewerkers en backofficemedewerkers. Een paar schermen in de back-of-house ruimtes en pauzeruimtes zijn een effectieve manier om met uw teams te communiceren. Het is van vitaal belang om uw personeel op de hoogte te houden van belangrijke informatie zoals voorraadtekorten, tijdgevoelige promoties, of zelfs gewoon algemene tips en trucs om de groter dan gebruikelijke menigte shoppers in goede banen te leiden.

Black Friday is in de loop der jaren geëvolueerd, maar het winkelend publiek is altijd op zoek naar geweldige aanbiedingen en een aantrekkelijke klantervaring. Bereid uw bedrijf voor op succes deze feestdagen door een in-store ervaring te bieden die tegelijkertijd aangenaam, uitnodigend, interactief en aantrekkelijk is. Laten we hopen dat de feestdagen een succesvol seizoen worden.

Klik hier voor meer informatie over hoe u de juiste toon kunt zetten voor de feestdagen in uw winkel.

Klik hier voor inzichten uit onze studie over de verwachtingen van klanten ten aanzien van hun fysieke winkelervaring.

ELEVATE THE CUSTOMER EXPERIENCE

Verbeter de beleving en krijg de gemoedsrust die je verdient met Mood. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.